Реклама / Ads
3| 4092 |17.10.2019 НОВИНИ

Посланик Хасан Улусой: Ще поемем отговорност, след като прочистим Северна Сирия

.
Негово Превъзходителство посланикът на Република Турция в България д-р Хасан Улусой Източник: БГНЕС
Антитерористичната операция, която Турция започна на 9 октомври, е на принципа на законната самоотбрана и защитата на националната сигурност. Целта е прочистване на района в североизточна Сирия, на запад от река Ефрат, от терористични елементи и създаване в този район на 30-35 км зона за сигурност, заяви в специално интервю за БНТ посланикът на Турция в България Хасан Улусой.
 

Турция ще поеме и своята отговорност, след като прочисти тези райони от чуждестранните терористи - онези членове на "Ислямска държава", които са държани в затвори и техните семейства.

 

Посланик Улусой смята, че "Ислямска държава" и ПКК действат заедно в Северна Сирия, като през последната година двете организации са извършили съвместно над 300 терористични нападения и посегателства на турска територия или в гранични райони на Турция.

 

Д-р Улусой смята, че Анкара и София имат "прекрасно сътрудничество" по отношение на бежанците, което ще продължи. „Нaшият cъceд, приятeл и cъюзник Бългaрия ни рaзбирa мнoгo дoбрe, приeмaмe тoвa cъc зaдoвoлcтвo. Бългaрcкaтa cтрaнa e зa пoддържaнe нa диaлoгa мeжду Турция и EC и нe e нacтрoeнa пoзитивнo пo oтнoшeниe нa eвeнтуaлни caнкции cпрямo Турция. Изкaзвaмe cвoятa блaгoдaрнocт, тъй кaтo тoвa e рaзумният пoдхoд“, зaяви турският пocлaник.

 

"Турция ще продължава да спазва споразумението с ЕС, така стриктно, както и досега, няма съмнение в това. Но още от самото начало на този процес ЕС е тази страна, която не изпълнява своите ангажименти в много сфери: във финансовата част и визовата либерализация", категоричен бе Хасан Улусой.

 

Притесненията за хуманитарна криза заради операцията на Турция в Северна Сирия са неоснователни. "Всъщност е тъкмо обратното. Благодарение на тези операции, хуманитарните кризи намаляват и чрез прочистване на тези райони от терористи ще се даде възможност на доброволен принцип между един и два милиона бежанци да се завърнат в своята родина. А това ще доведе до намаляване на миграционния натиск", резюмира дипломат номер едно на Анкара в София.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4263 |16.10.2019 Херо Мустафа положи клетва като посланик в България на церемония във Вашингтон . 15| 5413 |15.10.2019 Посланикът на Великобритания разочарована от българския футбол, привикаха я в МВнР . 0| 3978 |02.10.2019 Новият германски посланик Кристоф Айхорн: Отстояването на свободата е работа на всички нас . 4| 4263 |25.09.2019 Хасан Азис: Местната власт още е зависима от централната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads