Реклама / Ads
6| 5620 |20.08.2013 НОВИНИ

Посланик Ел Шинауи: Египет не е на ръба на гражданска война

.
Египет не е на ръба на гражданска война. Това заяви на пресконференция в София египетският посланик у нас Манал Йехия ел Шинауи.
 

Нейно превъзходителство подчерта, че революцията на 30 юни не трябва да се разглежда като военен преврат, тъй като с действията си армията е изпълнила желанието на мнозинството египтяни за преход към демокрация и прогрес – нещо, което бе заявено от новото временно управление на страната още при свалянето на президента Мохамед Мурси от власт.

Египетският посланик изтъкна, че временното правителство и временно избраният президент на Египет са поели ангажимент в срок от 9 месеца да направят промени в Конституцията, гарантиращи демократични закони, както и да проведат нови легитимни парламентарни избори.

Тя припомни, че поддръжниците на бившия президент Мохамед Мурси са били поканени на среща с управляващите за постигане на национален консенсус относно бъдещето на страната, но те са отказали да седнат на масата за преговори.

Относно размириците в Египет г-жа Ел Шинауи категорично подчерта, че „Мюсюлмански братя", подкрепящи Мурси, са превърнали така наречените седящи протести в заплаха за националната сигурност на страната. По време на тези демонстрации протестиращите са били въоръжени – у тях са намерени цели оръжейни арсенали. Имало регистрирани множество случаи на изтезания на хора с демократични нагласи и използване на деца между 6 и 12 години като жив щит.

Нейно превъзходителство алармира още, че след акция на органите на реда, целяща разпръскване на демонстрантите, са последвали масови безредици и криминални прояви в цял Египет, в основата на които са били именно протестиращите поддръжници на бившия държавен глава.

„Мюсюлмански братя" подпалили Министерството на финансите в Кайро, множество християнски църкви, болници и жилищни сгради в страната. Вандалските прояви засегнали дори прочутата Александрийската библиотека. В някои от акциите демонстрантите носели знамена на Ал Кайда.

Обект на нападения от тяхна страна станали 27 полицейски управления, като в едно от тях всички служители на реда били избити. Дипломатът посочи, че правителството се опитало да използва всички възможни средства за запазване на мира, но блокирането на улици и атаките срещу министерства и други институции продължават. Тя обвини партията на бившия държавен глава в подстрекателството за 80% от случаите на насилие в страната.

Манал Йехия ел Шинауи предаде, че правителството на Египет се противопоставя категорично на всякакви форми на екстремизъм и тероризъм, като твърдо остава зад намерението си да изпълни всички планове, гарантиращи демократичното бъдеще на страната. Тя увери още, че курортите им са безопасни и там почиват много чуждестранни туристи – германци, руснаци и др.

Нека всички да се помолим за сигурността на Египет, завърши изявлението си тя.

Утре външните министри на 28-те държави от ЕС ще обсъждат в Брюксел положението в африканската държава и евентуалните мерки от страна на Европа във връзка със сложната ситуация там.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5283 |20.08.2013 Кр. Вигенин: Не подкрепяме замразяването на финансовата помощ за Египет . 21| 5089 |16.08.2013 Местан: Сравнението с Египет налива масло в огъня . 51| 5113 |25.07.2013 Контрапротестиращи: Посланик Хьопфнер подстрекава към държавен преврат . 115| 4858 |21.07.2013 Вигенин: Има граница, която един посланик не трябва да пресича

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads