Реклама / Ads
8| 5142 |01.06.2009 НОВИНИ

Посланикът ни в Полша проверява Николета

.
След трагедията в Асеновград и протестите пред полското посолство в София днес посланикът ни в Полша ще провери как е 8 годишната Николета.
 

Българския посланик в Полша, Иван Найденов, връчва пред полските власти молба за проверка на състоянието на Николета, оповести по БНТ1 министърът по европейските въпроси Гергана Паси.

Детето се намира в Полша от няколко дни насам, но е вън от столицата Варшава, при родителите на майката.

Искането до полските власти за закрила на детето е направено по искане на нашата Агенция за закрила на детето.
Междувременно полската телевизия излъчи репортаж, в който, усмихната, Николета обясни на полски, че при майка й й харесва, има много приятели и играчки в Полша и обича дома си.

Днес бащата на двете деца Тодор Василев пък ще покаже документ, че ги е извел от Полша със съгласието на съпругата си и така иска да опровергае обвиненията, че ги е отвлякъл.

На 28 май обаче в Асеновград се разигра истинска трагедия, когато Барбара Василев, майката на Николета и братчето й Павел опита да отведе децата от баща им. Полякинята и българинът са разделени, но не и разведени. Тогава 8 годишното момиче и 7 годишното й братче не пожелаха доброволно да съпроводят майка си, която ги изтръгна със сила и в присъствието на съдия-изпълнител и представители на социалните служби. Стигна се до побой и лягане на бащата пред автомобила, след което момчето избяга.

Павел и Николета живеели от две години с баща си в Асеновград, след като Тодор ги връща от Полша. Заради това Барбара подава жалба в полския съд, че децата й са отвлечени, а у нас се завежда дело за отвличането по международната Хагска конвенция. Присъдата е потвърдена и на последна инстанция е издаден изпълнителен лист за незабавно връщане на децата обратно в Полша.

Той обаче е решен да се бори докрай и да си вземе децата обратна, а българската общественост застана зад него в серия акции пред полското посолство. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5081 |13.05.2009 Инспектори, представящи се за болни, проверяват аптеките . 14| 5806 |29.04.2009 Посланикът на САЩ: Българите искат да видят в затвора политици . 2| 4897 |01.04.2009 Миналото на кандидат-евродепутатите ще се проверява . 6| 5920 |28.03.2009 ДАНС проверява политици; тече и "Тузари"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads