Реклама / Ads
90| 7739 |02.03.2013 НОВИНИ

Посланикът на Русия: Руският пазар чака българската продукция

.
В Русия внимателно се следят деловият и инвестиционният климат в България, позитивно се възприемат приеманите мерки за неговото подобряване. Измененията в това направление са сериозен импулс за привличане на нови руски инвестиции, каза посланикът на Русия в България Н.Пр. Юрий Исаков.
 


По думите му - без съмнение, кардиналният пробив в сферата на двустранните икономически отношения, първо по линията на туризма, е възможен в случай на въвеждане на безвизов режим между Русия и Европейския съюз (ЕС).

„Ние активно работим в тази посока, обаче ни пречи неконструктивната позиция на някои “съмняващи се” европейски държави. Ние приканваме нашите партньори - да се откажат от политизирани подходи и да признаят, най-накрая, общата изгода от решаване на визовия въпрос, който е една от ключовите точки за взаимоотношенията на Русия с ЕС, а и по този начин - и с България, като негова членка”, каза посланик Юрий Исаков.
 

„Като говоря за инвестиции, не мога да не напомня за частните “вливания” в недвижими имоти от страна на руските купувачи в българската икономика. Предполагам, че водещите позиции, които през последните няколко години заемат моите съотечественици на вашия пазар, ще се укрепват. Обаче, за да бъде тази тенденция устойчива, са необходими допълнителни мерки по защита на инвеститорските интереси, които с нетърпение очакват в Русия. Това, разбира се, ще помогне и на инвеститорите от други страни, които работят в българска посока”, каза посланик Юрий Исаков.
 

Големият руски пазар е отворен за продукцията на българските малки и средни предприятия, каза Юрий Исаков. „Не е тайна, че повече от 20 години след разпадането на системата на СИВ (Съвет за икономическа взаимопомощ) и прехода на икономиките на страните ни на пазарни принципи, мнозина руснаци с добро си припомнят качествените стоки, станали своеобразна българска “визитка”: български домати, чушки, други зеленчуци, вино, козметика, фармацевтични стоки и други. За съжаление, под влиянието на новите икономически, а и политически реалии: преориентацията на България към европейския потребител, пременилите се координати на руските доставчици, рязкото съкращаване на широкомащабното търговско производство на редица стоки от традиционния български износ – експортът в Русия се е съкратил”, каза посланик Юрий Исаков. По думите му - за да се промени тази ситуация, са необходими усилия и от двете страни.
 

„В последно време бяха предприети немалко стъпки за кардиналното увеличаване на взаимната търговия. За увеличаване на българския експорт в Русия реално помага железопътно-фериботна линия Варна - Кавказ, която вече три години позволява осъществяването на преки превози между страните ни, като изключва транзитните държави. Динамично се развиват преките икономически контакти на регионално ниво. Скорошното ни встъпване в СТО създава допълнителни възможности”, каза посланик Юрий Исаков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6733 |05.12.2012 Посланикът на Сърбия в НАТО се самоуби показно в Брюксел . 2| 5781 |07.11.2012 Визите за българите не зависят от изборите, обяви посланикът на САЩ . 29| 7709 |28.04.2012 Руският патриарх Кирил подари яйца на Б. Борисов и Ц. Цачева . 32| 8450 |25.04.2012 Руският патриарх: Подаръци не се вземат обратно, особено от братя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads