Реклама / Ads
0| 4916 |31.07.2016 НОВИНИ

Посланикът на Турция: Задържаните журналисти са близки до Гюлен

.
Сюлейман Гьокче
Стотиците задържани журналисти в Турция не са арестувани просто заради професията им, а защото са част от организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен. Такъв коментар даде посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче по БТВ, по повод арестите на журналисти и затварянето на медии в родината си.
 

Той посочи, че в Турция има 400 телевизии, а само 16 са затворени. От близо 200 радиостанции, 21 са затворени, всички принадлежат на тази група хора, свързана с проповедника в изгнание, който Турция сочи като организатор на неуспешния опит за преврат в страната. „Предлагам да сме търпеливи за няколко седмици. Нека следствието да изясни и след това разпъвайте на кръст както искате. В страната се зачита върховенството на закона. Ще е голяма грешка да се правят предварителни заключения, основани на предразсъдъци”, посочи Гьокче.

 

По думите му задържаните войници, участвали в метежа са дошли да убият президента на Турция и не може да бъдат „посрещнати с бонбони и сладко.” Според него е обидно да се смята, че задържаните няма да получат честен съдебен процес.

 

Посланикът отрече в Турция да тече „прочистване” на противниците на президента Реджеп Тайип Ердоган. Той е категоричен, че подобни изявления не помагат. „Турция оцеля много яростен удар по конституционния й ред. Помислете за подобна ситуация тук - какво ще очаквате. Очаквате подкрепа и солидарност, вместо ненужни изявления. Липсата на солидарност дразни много хора в Турция”, каза той.

 

По повод опасенията на ЕК, че Турция поставя под въпрос споразумението за бежанците, посланикът коментира, че е изненадан от силните думи на Жан-Клод Юнкер. „Той се позова на повечето брой хора които пристигат от Гърция в последните дни. Доколкото разбрах в Турция са около 90 души дневно. Намирам за странно и безотговорно това. Както знае ЕК и всички други няма необичаен ръст в броя мигранти, колебания има, но ръст не.”

 

Гьокче заяви още, че смята, че САЩ гледат сериозно на искането на Турция да екстрадира  Фетхуллах Гюлен и по думите му двете страни имат важни стратегически отношения. Той заяви задоволство от реакцията на властите в България непосредствено след опита за военен преврат в страната, но разкритикува единични публични изказвания на политици и публични фигури у нас. Според него свободата на словото не бива да се бърка със слово на омраза и насаждане на ислямофобия и тюркофобия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3959 |27.07.2016 15 000 души са общо задържаните за преврата в Турция . 0| 4032 |19.07.2016 160 станаха задържаните бежанци . 0| 4909 |15.07.2016 Посланикът ни в Париж: В шок сме и объркани . 0| 5015 |02.07.2016 Задържаните в „Слънчев бряг” остават в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads