Реклама / Ads
14| 5319 |17.02.2015 НОВИНИ

Посланици от ЕС: Бърза съдебна реформа и разследване за КТБ

.
Консенсусът при приемането на стратегията за съдебна реформа да се превърне в конкретни законодателни стъпки, особено с оглед функционирането на ВСС и борбата с корупцията. Това очакват посланиците на Франция, Холандия, Белгия, Австрия, Дания, Финландия и Великобритания, които излязоха със съвместно изявление.
 

„Подобряване на управлението на съдебната власт е спешен въпрос. Самият Висш съдебен съвет може да демонстрира водеща роля в тези реформи, като се съсредоточи върху ефективното решаване на проблемите, свързани с разпределението на делата, провалите в интегритета и неправомерното политическо или друго влияние върху магистратите”, посочват дипломатите.

Посланици призоваха властите в България да чуят съдиите, искащи промяна. 

 

Според тях намеренията за реорганизация на прокуратурата „са добре дошли” и трябва да бъдат изпълнени.

 

„Началото на реорганизацията на сектора за сигурност и ангажиментът да не се допуснат оперативни празноти в тази посока са положителен знак. Ние очакваме, че те скоро ще доведат до видими и конкретни резултати в работата по нови и висящи дела, водещи до заключения и присъди”, пишат дипломатите.

Без стабилност няма безопасност*Британският посланик призовава да се въздържим от радикалните политически промени в сектор "Сигурност"

 

Припомняме, преди няколко месеца бившият вече британски посланик Н.Пр Джонатан Алън предупреди, че нова радикална промяна в службите може да повлияе положително на ефективността им.

 

Сега посланиците дават пример със случая КТБ като дело с висок обществен интерес, за което са необходими „специфични действия от съответните институции”.

 

„Примери от други страни в региона показват, че реална и съществена промяна е възможна. Ние, като приятели и партньори, трябва да споделим нашето очакване, че – като се имат предвид амбициите за реформи на настоящото правителство - България ще постигне съществен напредък до лятото на 2015 г.", завършва изявлението на посланиците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5127 |12.02.2015 Австрийски инвеститори доволни от кабинета „Борисов”, чакали и съдебна реформа . 17| 5804 |09.02.2015 Френският посланик: Мисля като 96% от българите. Има проблеми в съдебната система . 5| 4352 |04.02.2015 Омбудсманът: Не гнили ябълки, а тумори в съдебната система . 0| 4871 |03.02.2015 Взривовете край Петолъчката отново в съдебна зала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads