Реклама / Ads
29| 16012 |05.07.2020 НОВИНИ

Последни думи на д-р Юлиян Стамов: Отказаха ми колегите линейка да ме закара дотам. А на циганите не отказват

.
Юлиян Стамов
Отказаха ми колегите линейка да ме закара дотам. А на циганите не отказват. Защо не са ни пратили със защитни облекла, колкото и афиф да са нашите?! Това се оказват последните думи на починалия от коронавирус лекар от Спешна помощ в София Юлиян Стамов.
 

Това стана ясно от разказа на неговия приятел  Роберт Михов-лекар в Лийдс, Великобритания по БТВ.  Пред камера той разказа: "Работихме като млади лекари в Ихтиман. До последно бяхме в непрекъснато връзка. Беше широка душа, майтапчия, отговорен и кадърен лекар. Той ми се обади на 21-ви юни, след като бе ходил на домашно посещение на болен пациент с коронавирус, който по-късно е починал. Не е знаел, че става дума за пациент с ковид. Бил е без предпазно облекло.

 

Той е бил 55- годишен, бил е прегледан в Пирогов и пратен за домашно лечение. Кашлял е и веднага е станал ясен проблема.  По-късно този пациент умира в противошокова зала.  Д-р  Стамов след това беше притеснен, чувстваше се неразположен.  Имаше 37, 4 градуса температура. Питаше ме дали това е лошо. Бил е изпратен на спешен случай без защитно облекло.

 

Когато се транспортират пациенти, тук се предупреждават парамедиците. Изпращат се в специални скафандри. В спешното отделение пациентите са разделени в студена и гореща зона. Облеклото е задължително за горещата зона.

 

Доктор Стамов искаше да бъде тестван. Заболя ме, че поне това не са направили за него. Беше много кадърен лекар. Сега няма кой да го замести.  Приживе искаше  тези неща да се решат. Те трябва да имат предпазно облекло. Ако той имаше предпазно облекло, той щеше да е още жив".

 

Пиарката на ЦСМП Катя  Сунгарска се впусна да опровергава твърденията на лекаря от Великобритания, като даде подробности за това къде точно е починал прегледания от спешния медик пациент, който бил с 5 байпаса и сигнала бил за сърдечен проблем.  След това уточни, че всеки лекар има в чантата си по 5 маски, шлем и ръкавици. Уточни, че на болния вече лекар са предложили първо да му направят писиар теста и едва лед това да го закарат на рентген, както е искал. До там така и не се стигнало, обаче, защото той е издъхнал.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8281 |24.06.2020 Юристът Мария Петрова: Последните заповеди на Ананиев могат да внесат хаос . 41| 16719 |22.06.2020 Битката между Борисов и Радев продължава в рейтингите - Галъп с последни данни . 11| 4914 |20.06.2020 Сергей Станишев: За да сложим край на спекулациите и фалшивите новини - това са думите ми на пленума на БСП . 8| 6527 |18.06.2020 Искрен Веселинов: За нас не е добре думите на ДПС да се приемат за чиста монета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads