Реклама / Ads
23| 6240 |11.02.2013

В последните минути: ГЕРБ излъчиха Гроздан Илиев за съдия в КС

.
Гроздан Илиев е кандидатурата на ГЕРБ за конституционен съдия от квотата на НС
Парламентарната група на ГЕРБ предлага кандидатурата на Гроздан Николов Илиев за съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на партията. В момента Гроздан Илиев е заместник на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и председател на наказателната колегия на ВКС.

Вносители са депутатите от ГЕРБ Димитър Лазаров, Красимир Ципов и Емил Радев. Кандидатурата е внесена днес в 17.58 часа - две минути преди да изтече крайният срок за внасяне на кандидатурите за съдия в Конституционния съд от квотата на парламента.

Това е началото на трета процедура за избор на конституционен съдия от парламента, която Народното събрание открива. Досега две се провалиха. При първата издигната от независими депутати и избрана с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП Венета Марковска не успя да положи клетва, след като президентът Росен Плевнелиев прекъсна церемонията и си тръгна.

Следващата процедура приключи преди гласуването в парламента, след като издигната от СДС (номинацията й беше внесена в парламента от трима отцепници от "Атака") прокурор Галя Гугушева се оттегли от надпреварата. Срещу нея постъпиха три сигнала, като ГЕРБ оттегли подкрепата си за нея.

Гроздан Илиев е завършил право в Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски" през м. декември 1972 г. След успешно издържан изпит за правоспособност през 1974 г. започва професионалната му кариера на прокурор и съдия. Кариерното му развитие последователно преминава през различни длъжности в органите на съдебната власт. До 1979 г. като районен прокурор ръководи районната прокуратура в гр. Елин Пелин. След показани добри резултати в областта на наказателния съдебен, следствен и общ надзор преминава на работа като прокурор в Софийска окръжна прокуратура, където освен с наказателно правораздаване, е натоварен и с дейността по Глава трета от Закона за собствеността на гражданите.

През месец май 1983 г. преминава на работа в Софийски военен съд, където изпълнява безупречно служебните си и професионални задължения до месец май 1989 г., когато с Решение на Деветото Народно събрание е избран за член на Военната колегия на Върховния съд. След създаването на Върховния касационен съд продължава кариерата си на наказателен съдия и до настоящия момент, като от 13 май 2009 г. ръководи Наказателната колегия на Върховния касационен съд.

Гроздан Илиев е изграден професионалист, за чийто опит и експертни познания имаме непосредствени впечатления от работата му по различни законопроекти, разглеждани в Комисията по правните въпроси на 41-то Народно събрание, се посочва в прессъобщение на ГЕРБ. Работил е активно по множество промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекси. Една от най-значителните реформи по отношение подобряване на бързината на правораздавателната дейност е свързана с промените в НПК, подготвени с активното негово участие на експертно ниво. Бяха разработени и приети нови правила, с които се ограничи възможността за връщане на наказателните дела, водеща до безкрайното им движение между инстанциите, като се предоставиха на касационната инстанция правомощията и на въззивна инстанция, с оглед окончателното решаване на делото от касационния състав след трето поред касиране на делото. Съдия Илиев е участвал и в реализиране на тунинг проект "Укрепване на еднообразното прилагане на новото процесуално законодателство на България" и "Укрепване на административния капацитет", като допринася в издаването на сборник „Вътрешни актове на Инспектората към Висшия съдебен съвет".

Той участва активно и в национални съвещания на ръководителите на съдилищата в България по повод критичните бележки в Четвъртия и Петия доклад на Европейската комисия по приложението на Механизма за състоянието на съдебната реформа.
В неговата дългогодишна професионална кариера не му е налагано дисциплинарно наказание.

Наред с доказания професионализъм смятаме, че Гроздан Илиев притежава и онези нравствени качества, авторитет и безупречна репутация които са необходими за заемане на високоотговорната длъжност съдия в Конституционния съд на Република България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Цветанов: ГЕРБ може и да представи свой кандидат за конституционен съдия 11| 4642 |11.02.2013 . ГЕРБ плаща 80 хил. гаранция за пилота Янко Стоименов 31| 5483 |11.02.2013 . Местан и ДПС амбицирани да свалят ГЕРБ на всяка цена 36| 5043 |08.02.2013 . ГЕРБ готвят промени при референдумите 0| 4281 |05.02.2013

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ