Реклама / Ads
6| 10316 |27.08.2008 НОВИНИ

Последно: Сестрите Белнейски жертви на катастрофа

.
Сестрите Христина и Росица Белнейски са загинали от удар с кола. Към такъв извод сочи петорната съдебно-медицинска експертиза за смъртта на двете момичета. Тя е предадена в Окръжната прокуратура на Пазарджик.
 
Това преобърна тригодишните версии, заключения и твърдения на експерти с главата надолу. Съобщението направи прокурорът Иван Даскалов, цитиран от различни медии.

Заключението в експертизата потвърждава хипотезата, че смъртта на двете сестри е причинена при катастрофа.

Все пак двама от съдебните лекари, участвали в изготвянето на експертизата, са подписали документа с „особено мнение", тъй като не са съгласни с част от изводите и заключенията.

Окръжният прокурор на Пазарджик посочи, че на дневен ред в работата по случая „Белнейски" е изясняване и доказване на твърденията от последната експертиза, което изисква време. Според Даскалов е редно по закон новите заключения да бъдат установени и доказани категорично. Не било изключено в даден момент да се поръча нова експертиза.

Двете сестри Кристина и Росица Белнейски бяха намерени мъртви на 31 януари 2006 г. в местността „Грамадите" между Пещера и Брацигово. И до ден днешен криминалистите спорят за точния ден и мястото, където са били убити момичетата.

Разследването първо бе удължено с два месеца. После нещата се проточиха, макар че бяха разпитани близо 5000 човека. В общественото пространство бяха пуснати различни версии. Замесени бяха имена на политици, техни роднини, както и на бизнесмени. Бяха задържани заподозрени, а след това пуснати. Така или иначе и до ден днешен няма напредък в разкриване на жестоката гибел на двете сестри.

В края на юни следствието реши да ексхумира телата на двете сестри, като при последвалата анатомична експертиза проф. Раданов сензационно съобщи, че двете момичета са загинали при катастрофа, а всичко останало е било симулирано, включително и изнасилване.

Тогавашният шеф на СДВР-Пазарджик Жоро Стоицев подаде оставка. След това ексминистър Румен Петков тайно го назначи на по-висок пост в МВР, което предизвика скандал в професионалните среди.

Станахме свидетели и на спорове и взаимни обвинения между съдебни медици у нас. Изследвания бяха правени и в Англия.  

 

Кошмарът продължава. Нямаме основани да се съмняваме в добрите намерения на всички, които са свързани с разследването на случая "Белнейски". Те правят каквото могат. Въпросът е дали това е достатъчно. Минаха три години. Чухме всякакви версии, някои от които направо абсурдни. Това е нормално. Имаше обаче "горещи следи", имаше заподозрени, имаше "ограничаване на кръга", съпоставки, нишки, помощ отвън. Няма само резултат. Никой не се заблуждава, че подобно разследване е трудно и сложно. Но противоречията в него, както и различните аргументи изречени от различни хора предизвикват недоумение. Ловят се джебчии и битови убийци след пиянски свади. Те пълнят положителната статистика на разкриваемостта. Дойде ли обаче заплетен случай - криминалистите вдигат ръце. Така е с корупцията, тежките икономически престъпления, поръчковите убийства и незаконния трафик. Разкриването на убийците на сестрите Белнейски е от огромно значение за общественото доверие. Министри и шефове от всякакъв ранг може да се сменят, но обществото чака резултати. Няма ли ги - няма и доверие, каквито и реформи да ни рекламират. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 9671 |21.08.2008 Майката на Мануела Горсова и Албена Денкова - истинските жертви . 0| 6804 |21.08.2008 Българката Антоанета Станимирова загина в самолетната катастрофа в Мадрид . 10| 5512 |13.08.2008 Скотланд Ярд категоричен: Джип е прегазил сестрите Белнейски . 9| 5515 |11.08.2008 9-ма помляни в катастрофа до Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads