Реклама / Ads
3| 4660 |16.07.2008 НОВИНИ

Последно: СРС-тата стават главна дирекция в МВР

.
Службите ДОТИ и ДОИ ще бъдат обособени в главна дирекция в МВР. Това се разбраха за последно представителите на БСП, НДСВ и ДПС на среща при премиера Сергей Станишев.
 

Присъствали на нея казаха, че до последно хората на Доган са държали специалните разузнавателни средства (СРС) да бъдат отделени в агенция, извън МВР, а шефът й да се назначава от премиера с 5-годишен мандат. А когато най-накрая отстъпили от тази позиция Станишев въздъхнал с облекчение. „Ако се бяхме поддали на натиска им ДОТИ и ДОИ да са агенция, подчинена пряко на премиера, ДПС щеше да му увисне на врата и да му извива ръцете", обясни участник в срещата. След което допълни, че сега Доган ще трябва да търси друго поприще за депутата Камен Костадинов, когото гласял за началник на СРС-тата.

Още миналата седмица при гласуването в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред стана ясно, че има разногласия между коалиционните партньори за структурата и мастото на двете служби за оперативно-технически операции. Представителите на НДСВ се присъединиха към опозицията, която беше против предложението за самостоятелна агенция и по този начин то беше отхвърлено.

mikov_1_1.jpg  снимки Вяра Йовева

След срещата при премиера вътрешният министър Михаил Миков съобщи, че шефът на новата дирекция ще се назначава от министъра. "Той няма да има мандатност, става въпрос за едно експертно решение", обясни Миков. Той отрече колегите му от ДПС да са проявявали претенции към ръководството на дирекцията. "Специално тази политическа сила прояви сериозна подкрепа за реформите", заяви вътрешният министър, който благодари и на НДСВ за компромисния дух, проявен от тях за разрешаването на проблема. Михаил Миков увери, че спорните въпроси са изчистени и има политическа воля до края на следващата седмица промените в Закона за МВР до бъдат приети окончателно. Той каза още, че е уточнен и въпросът за разследващата полиция, като вече и обикновени полицаи ще могат да изпълняват разследващи функции.

В кулуарите на парламента обаче депутати се усъмниха, че ДПС ей така, безкористно са отстъпили и са се съгласили на компромис. Според тях е постигната договорка министърът, който е от БСП, да определи началника на новата главна дирекция, а представител на ДПС да оглави комисията, която ще я контролира и наблюдава. Не било изключено това пак да е Камен Костадинов.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7451 |17.03.2008 Орязват армията до 29 000 щика, остават музикантите-гробари . 0| 5129 |12.02.2008 Петър Димитров уволни шефа на дирекция „Защита на потребителите” . 0| 4837 |07.02.2008 Българските войници остават в Афганистан . 1| 5289 |29.01.2008 Гранична полиция да стане отделна дирекция поиска Румен Петков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads