Реклама / Ads
26| 5741 |11.11.2009 НОВИНИ

Посредници уреждат тайна среща Борисов - Първанов

.
резиденция "Бояна" Източник: namcb.org
Тайна среща между президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов трескаво договарят техните екипи. От президентството поискали двамата най-рейтингови политици да се разберат по избухналите скандали между „Дондуков” 2 и „Дондуков” 1, съобщиха за Frognews.bg източници, близки до правителството .
 

Президентът бил жестоко обиден от репликата на Борисов, че в Берлин бил поканен персонално той, „сред приятели, но и сред хора дисиденти, а не бивши агенти от тайните служби”. Той дори не искал да чуе за среща с Борисов, но съветниците му настояли за такава, за да се охлади напрежението между двамата. Всъщност те анализирали ситуацията и въпреки, че били сигурни в несъстоятелността на импийчмънта, който поискаха десни партии, допускали, че една такава ситуация би донесла много негативи на Първанов. Изчисленията показвали, че поне 6 от членовете на Конституционния съд ще подкрепят Първанов, защото са от квотата на миналия парламент и на самия президент. Неогласени проучвания обаче показвали, че обществената подкрепа за държавния глава, е спаднала доста, въпреки някои оптимистични социологически проучвания.

Евентуалната среща щяла да се състои през уикенда на неутрален терен. Посредническа роля имал и шефът на ЛУКойл България Валентин Златев, който е близък приятел с двамата големи. В недалечното минало тримата неведнъж се били събирали в Правец, откъдето е Златев и където имало перфектни условия за подобни мероприятия, далеч от обективите и микрофоните на медиите. Другият вариант бил срещата да е в резиденция „Бояна”, където само служителите от НСО щели да са свидетели на тайното рандеву.

До този момент Борисов открито заявява, че ще „успокои топката”, ако президентът приеме решението на правителството за връщане на двамата ни посланици от САЩ и Турция заради допуснати нарушения по време на изборите за Народно събрание. Той обаче признава, че няма нужда от война между институциите. Дори се разбра, че щял да разговяра с десните в парламента временно да смекчат атаките срещу Първанов в името на общественото спокойствие.

Възможен бил вариант да има предварителна среща между шефовете на кабинетите на премиера и президента - Румяна Бъчварова и ген. Никола Колев. На „генералната репетиция” трябвало да се изчистят всички скандални теми и да се потърсят варианти за „мирно съвместно съществуване”. В президентството изтълкували думите на Борисов, че сега не е време за избори (ако импийчмънтът успее), защото хората имали проблеми с кризата, а институциите трябвало да им помагат, като крачка назад.

В същото време в някои среди на „Позитано” 20 усилено се говори, че лидерът на БСП Сергей Станишев е имал разговор „на четири очи” с Първанов след като се отказа от имунитета си. На тази среща той разкрил намеренията на социалистите да атакуват ГЕРБ и правителството през зимата за реваншизъм и негодни обвинения за корупция, а през пролетта щели да организират недоволство в различни сфери на икономиката и да поискат предсрочни избори. Станишев бил уверен, че в началото на лятото недоволството срещу сегашното управление щяло да ескалира. Първанов обаче охладил страстите на своя приемник в столетницата с аргумента, че не било време за открити войни. Трябвало да се изчака да се натрупат грешки на управляващите, които сами да ги дискредитират пред избирателите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 6405 |11.11.2009 БСП: Борисов да се покае за Цветелина, Пашата, Йосич... . 21| 4884 |11.11.2009 Борисов вразумява десните си партньори за импийчмънта на президента . 11| 5045 |11.11.2009 Тройната ос Борисов - Костов - Сидеров се радикализирала . 17| 4950 |08.11.2009 ДПС: България не започва с Борисов и не завършва с ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads