Реклама / Ads
0| 7291 |08.11.2019 МИНАЛО

Потомци на героите от „Дръзки” честваха 107-та годишнина от първата българска морска победа

.
Корабът-герой ”Дръзки” преди да бъде превърнат в музей Източник: БГНЕС
Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов участва в ритуал, с който тържествено бе почетена 107-та годишнина от паметната торпедна атака на миноносеца „Дръзки“ срещу 40 пъти по-големия турски крайцер „Хамидие”.
 

В безлунната нощ на 8 ноември 1912 г. българският торпедоносец с командир младия мичман I ранг (лейтенант) Георги Купов поразява бронирания турски крайцер „Хамидие” и го изважда от строя до края на войната.

 

В София поклонението включваше заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя пред гроба на героя от Балканската война капитан Георги Купов в Централните софийски гробища. В ритуала участваха военнослужещи от ВМС и представители на „Клуб военни моряци” към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

 

Годишнината от първата българска морска победа бе отбелязана с военен ритуал и във Варна. Заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев прие строя на почетния караул пред Военноморския музей. 

 

В словото си директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева припомни историческите събития от 1912 г. и призова в днешния ден да бъдем и реалисти, и родолюбци, да продължим да тачим и да честваме неподправените герои, защото благодарение на тях ни има днес.

 

Военнослужещи поднесоха венци и цветя пред кораба-музей „Дръзки” и пред паметника на капитан І ранг Димитър Добрев, командвал отряда торпедоносци по време на победоносната торпедна атака през 1912 г.

 

Ветерани и млади моряци си припомниха думите на командира на поразения флагман на турския флот Хюсеин Рауф бей: „Ако разгледаме безпристрастно случката с „Хамидие” и кажем самата истина, трябва да признаем, че тази голяма и успешна атака на българския флот, който няма никакво минало, е едно славно начало, с което той може да се гордее”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9324 |25.06.2017 Потомци на Левски се срещат в родния му дом . 0| 6577 |26.03.2017 Потомци на тракийски бежанци отбелязаха в София Деня на Тракия . 0| 6466 |26.01.2017 Историкът Ангел Джонев: Героите от Булаирската битка са били почитани достойно . 0| 7275 |18.10.2016 В деня на парашутиста поклон пред героите от парашутната дружина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads