Реклама / Ads
0| 5528 |26.07.2010 НОВИНИ

Потоп от Дунав до Девин

.
ще вали и на морето
Засегнатите райони ще са Плевен, Велико Търново, Ловеч, Централна Стара планина и подбалканските полета до Девин.
 

Заради очаквани порои с над 50 л/кв. м в 17 области в страната вчера беше обявена трета степен на опасност от общо четири - т. нар. оранжева, пише Труд. В зоната на гръмотевичните бури и силен вятър, но вече без толкова обилни дъждове, днес остава 1/4 от България. Или в седем области степента на опасност пада до втора, т. нар. жълта. Засегнатите райони ще са Плевен, Велико Търново, Ловеч, Централна Стара планина и подбалканските полета до Девин. Това съобщи вчера за “Труд” Любка Кумчева, дежурна синоптичка в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Скалата за природни стихии започва със зелен цвят - първа степен (когато няма повод за безпокойства), а последната, четвърта, е червена. Аленият цвят предвещава много страшни бедствия. От екоминистерството вчера изпратиха съобщение, в което предупреждаваха, че в рамките на деня са възможни селскостопански щети, а има и опасност за хората. Експертите бяха категорични, че който трябва да пътува или го чака работа на открито, първо трябва да се информира за метеорологичната обстановка. Областите без риск вчера бяха Добричка, Варненска, Бургаска и Ямболска.

Буря се изви в нощта срещу неделя в Благоевград. Над 50 литра дъжд на квадратен метър се изляха само за половин час. Бурята повали дървета на земята, тръгна свлачище в района на Предела. По-късно то беше спряно от група по поддръжката. Екипи отводниха 9 мазета. Сигнали за наводнени приземни етажи вчера получаваха в Гражданска защита в Пазарджик и Стара Загора. В Пловдив бе наводнена ромската махала. Без ток бе смолянската община Борино заради повреда на изхода на електростанция в Девин. Дъжд от 37 л/кв. м отчетоха сутринта в Пазарджик, в Сандански - 34 л/кв. м, Плевен - 30, а в Пловдив - 25. Повишаване на нивото на Дунав има в началото на българския участък, казаха от метеорологичната станция в Ново село, предаде агенция “Фокус”. Там покачването е с 34 см и водният стълб вече е 332 см. При Видин са отчетени нови 16 см, а при Лом - 9 см. Хладно ще остане до средата на седмицата. Очаква се днес нахлулият фронт да започне да се оттегля. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5498 |10.07.2010 Потоп в Търговище и Добрич . 0| 5384 |29.06.2010 Нивото на Дунав остава критично, Видин заплашен от потоп . 0| 5291 |11.06.2010 Дунав мост 2 ще е готов в края на 2011 г. . 0| 5505 |20.05.2010 "Перачите" тършуват хотели в Смолян, Пампорово и Девин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads