Ранните бракове не само лишават децата от образование и възможности, но увеличават риска от смърт или наранявания при раждане, ако забременеят преди телата им да са готови за това.

 

„Детските бракове стартират цикъл на неравностойно положение, който лишава децата от най-основните им права да учат, развиват и да бъдат деца”, заявява изпълнителният директор на международната организация „Спасете децата”.

Момичетата, които се омъжват твърде рано, не могат да посещават училище и е много по-вероятно да се сблъскат с домашно насилие, злоупотреби и изнасилване. Те забременяват и са изложени на полово предавани болести, включително СПИН.

 

В доклада си организацията е изготвила класация с държавите, където е най-добре да си момиче и тези, където е най-зле. Класацията е направена на базата на детските бракове, образование, тийнейджърска бременност. Майчината смърт и броят на жените депутатки е сред другите критерии.

 

Нигер, Чад, Централната Африканска Република, Мали и Сомалия са на дъното на индекса.

 

Изследователите заявяват, че конфликтите, бедността и хуманитарните кризи са основните фактори, които излагат момичетата на ранни бракове.  

Затварянето на училищата заради епидемията от ебола доведе до около 14 000 бременности в тийнейджърска възраст само в Сиера Леоне, информират още от „Спасете децата”.

 

Световната благотворителна организация дава пример със Сахар, 14-годишна сирийска бежанка в Ливан. Едва 13-годишно, момичето е омъжено за 20-годишен мъж. Сега е бременна във втория месец.

 

„Представях си, че сватбеният ден ще бъде голям ден, но не беше. Беше пълна мизерия. Беше пълен с тъга”, разказва момичето. „Аз се чувствах истински благословена, че ще имам бебе. Но аз съм дете, отглеждащо дете”, допълва тя.

От УНИЦЕФ са изчислили, че броят на жените, омъжени в детските си години, ще се увеличи от 700 млн. днес до около 950 млн. до 2030 година.