Реклама / Ads
29| 7509 |22.12.2009 НОВИНИ

Потвърди се бракониерският лов на Първанов в Узбекистан

.
Няма разрешение за експорт на трофейния архар. 5 години затвор грозят нарушителите.
 

Официален узбекски източник потвърди информацията за узбекския бракониерски лов на президента Първанов, разгласена от журналиста Сергей Наумов в публикация в сайта ferghana.ru от 2 декември 2008 г. Това съобщава сайтът Рога и Копита на журналиста Атанас Чобанов.

Според заместник-директор на Нуратинския държавен резерват, цитиран в бюлетина на международната работна група по дивите кози към "Международния съюз за защита на природата" (IUCN*) за месец септември 2009, на 7 ноември 2008 г българският президент е посетил резервата. В района на главния планински връх Хаят Баши той причакал два архара подгонени от служители на резервата и застрелял един от тях.

Министерският съвет на Узбекистан е издал разрешение за лов в ловното стопанство (лесхоз), но не и на територията на резервата, където ловът е забранен по принцип. През последните две години узбекските власти не са издавали разрешение за експорт на трофей от защитения вид "архар на Северцов" съгласно нормите на Вашингтонската конвенция за търговия със защитени видове (CITES). Възможно е българският президент да е изнесъл трофея без такова разрешение - пише в бюлетина, който отбелязва също, че България е член на Европейския съюз и като такава е подписала многобройни конвенции за защита на дивата природа, включително и CITES.

Отстрелът на защитен вид се наказва в Узбекистан с поправителен труд и глоба. Както поясни пред Рога и Копита Стефан Аврамов от "Българска Фондация Биоразнообразие", след като има данни за унищожаване на застрашен вид и липсва разрешение по Вашингтонската конвенция на CITES, Първанов попада под ударите на Чл. 278в от българския НПК:

Чл. 278 в. Който унищожи, улови, задържи или продаде екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни, включително от видовете по приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие, означени със знак (*) без необходимото за това разрешение, се наказва с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от хиляда до пет хиляди лева и с компенсиране на нанесените щети.

Това беше подчертано от природозащитници и опозиционни депутати още миналата година, когато избухна "скандала с архара". Досега обаче липсваше официално потвърждение за извършеното престъпление от представители на узбекските власти и от международните организации.

Коментар: Тъй като потвърждението вече е налице, прокуратурата може да се сезира със закононарушението. По източници на Рога и Копита Първанов е отстрелял дива коза и в България. Това е станало през 2008 г. в дивечовъдна станция Борово в Родопите. Дивата коза също е защитен вид и ако липсва разрешение за отстрел от МОСВ президентът е натрупал още годинки по Чл. 278в. За резила и наглостта не говорим, там натрупването е капитално.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

* IUCN е най-старата и най-голяма мрежа за защита на природата. Организацията е базирана в Женева и е създадена през 1948 г. В нея членуват повече от 1000 правителствени и неправителствени организации. Експерти към организацията са 11000 научни работници в повече от 160 страни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5375 |18.12.2009 Първанов "въздържал се" за реферндума за турските новини . 33| 5616 |16.12.2009 Първанов свири "опозиция" за референдума за турските новини . 44| 4960 |08.12.2009 Борисов и Първанов дистанционно стиснаха ръце за енергийната стратегия . 14| 5215 |03.12.2009 Борисов защити „милиона” на Първанов, но конфликтът между тях оставал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads