Реклама / Ads
0| 4944 |11.07.2007 НОВИНИ

Потвърдиха смъртните присъди на петте българки и палестинския лекар

.
Върховният съд на Либия потвърди смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар, обвинени в заразяването на над 400 деца със СПИН, предадоха световните агенции. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. С него приключва юридическата страна на казуса. Единствената възможност оттук нататък е Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Чер
 

medici.jpg Висшия съдебен съвет към министъра на правосъдието на Либия всъщност е политически орган и ако той вземе евентуално ново неблагоприятно решение, медиците могат да бъдат помилвани и от либийския лидер Муамар Кадафи.

Ако присъдата на шестимата бъде заменена със затвор, то тогава може да бъде приложена правната спогодба за сътрудничество между България и Либия и петте българки, както и палестинският лекар, който вече е български гражданин, да бъдат върнати в България.

Делото започна точно в 10.00 ч либийско време (11.00 ч българско време) и продължи 15 минути. То протече при засилени мерки за сигурност, но пред сградата на съда не се бяха събрали протестиращи близки на заразените със СПИН либийски деца. Медиците не бяха в съдебната зала.

По обвинението за нерегламентирани сексуални контакти медиците са осъдени на три години затвор, за валутни операции и шестимата трябва да заплатят по 10 000 динара глоба. Отделно Кристияна Вълчева е осъдена на четири години затвор и да заплати 2 000 динара, а останалите по три години затвор и 10 000 динара за употреба на алкохол.

Според говорителя на Асоциацията на заразените със СПИН либийски деца Идрис Лага до два дни ще има споразумение за финансовите компенсации на пострадалите семейства. Адвокат Осман Бизанти заяви, че остава оптимист. „ФН”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5252 |07.07.2007 Три българки хванати с 36 кг хероин в Истанбул . 0| 4947 |20.06.2007 Либийският Върховен съд ще обяви присъдите на медиците ни след 20 дни . 0| 5143 |25.05.2007 ЕС почнал тайни преговори с Триполи за свободата на българките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads