Реклама / Ads
8| 5450 |20.09.2010 НОВИНИ

Повдигат дело срещу Г. Лозанов и шефката на НОИ

.
Председателят на СЕМ Георги Лозанов и шефката на НОИ Христина Митрева ще бъдат изправени пред Върховния административен съд (ВАС) след доклади на Комисията по корупцията и конфликт на интереси. Пред съда застава и Капка Костова, която е член на Висшия съдебен съвет.
 

Делото срещу Георги Лозанов е заради това, че не е спазил седемдневния срок за подаване на декларации. Той е встъпил в длъжност като председател на СЕМ на 7.04.2010 г., а е депозирал декларациите си на 25.05. В становище до комисията той твърди, че е подал подобна декларация, съгласно изискване в Закона за радиото и телевизията и е счел, че „след като е изпълнил изискването на специализирания закон, не следва да изпълнява общия закон, за какъвто счита ЗПРКИ”. Делото е насрочено заа 11 октомври.

Същият е случаят и с Христина Митрева. Тя е избрана от Народното събрание за управител на НОИ на 5.03.2010 г., а е депозирала декларациите си на 31.05. Митрева твърди, че е подавала същия вид декларации в качеството си на лице, заемащо публична длъжност – зам.-министър на труда и социалната политика, а и при подготовката на документите й за избор като управител също попълнила две декларации. Делото е насрочено също за 11 октомври. През юли около Митрева избухна друг скандал, след като се разбра, че е получила над 31 000 лева обезщетение за неизползван годишен отпуск.

Срещу Капка Костова – член на Висшия съдебен съвет, заради това, че не е спазила законоустановения седемдневен срок за подаване на декларации. В доклада е констатирано, че Костова е положила клетва като член на съвета на 10.12.2009 г., а декларациите по ЗПРКИ е депозирала на 22.01.2010 г. Съдийката е заявила, че при преминаването й от една публична длъжност (съдия във Върховния касационен съд, където е подала декларации) на друга (член на ВСС), тя е останала задължено лице по ЗПРКИ и не дължи подаване на нови декларации. Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание пред тричленен състав на ВАС на 6 октомври.

Миналата седмица парламентът гласува на първо четене да бъде създаден нов орган – постоянно действаща комисия от петима души ще следи прилагането на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4836 |15.09.2010 Вадят на светло таен свидетел срещу Баретата? . 0| 9421 |15.09.2010 Затворници искат свобода срещу шестици в училище . 9| 7281 |13.09.2010 Маргарита Немска: Обвиненията срещу Ал. Петров не са отпаднали . 2| 4857 |12.09.2010 От утре Темида гледа делото срещу Баретата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads