Реклама / Ads
1| 5067 |07.07.2011 НОВИНИ

Повдигат обвинение заради катастрофиралия украински автобус

.
Постъпилите пет деца и двама възрастни в болницата „Света Анна” след катастрофата са в добро състояние.
 

Най-вероятно срещу шофьора, който е управлявал катастрофиралия вчера край Варна украински автобус, ще бъде повдигнато обвинение, съобщи окръжният прокурор Владимир Чавдаров, информира Дарик радио. По думите му обвинението ще е по текст от Наказателния кодекс за причиняване на смърт и телесна повреда на повече от едно лице в резултат на непредпазливост. Чавдаров припомни, че автобусът е имал трима шофьори, като двама от тях са задържани за 24 часа.

Украинските власти са се погрижили да транспортират туристите, пострадали при катастрофата на автобус на магистрала „Черно море”, която стана вчера около 18.00 ч. Te са настанени във варненски хотел. При инцидента загина 35-годишна украинка, а осем души бяха ранени. Седем от тях - пет деца и двама възрастни, бяха приети в болница. Починалата е пътувала на седалката точно зад шофьора. На летуването я придружавал съпругът й. Три часа е продължила операцията по изваждане на пострадалите от автобуса и неговото изправяне, съобщи за Дарик комисар Тихомир Тотев - шеф на Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението” във Варна. Операцията е започнала с отдалечаването на пътниците от возилото, тъй като е имало опасност от пожар. Отстранени са били и акумулаторите на автобуса, обясни комисарят.

В автобуса са пътували 40 души, повечето от които били деца. Някои от пострадалите са били извозвани до болница с лични автомобили на граждани, присъствали на мястото на инцидента. Фирмата превозвач се казва „Оникс Тур” от Украйна, а шофьорите са украински граждани.

Още вчера на шофьорите са били взети кръвни проби, които са излезли отрицателни за алкохол. „Изследват се всички възможни версии, които са довели до този тежък инцидент - това са техническа повреда или човешка грешка, като най-вероятно имаме комбинация и от двете”, заяви окръжният прокурор на Варна. Той добави, че според очевидец, който е и подал сигнала на телефон 112, колелата на украинския автобус са спрели да се движат изведнъж, в резултат на което автобусът е започнал да занася, на два пъти е излизал от пътното платно и е влизал в канавката, като се е завръщал на пътя, но в крайна сметка е паднал в канавката на дясната си страна. Най-вероятно и избраната от шофьора скорост също не е била съобразена с пътната обстановка, въпреки че според показанията на тахошайбата на автобуса в момента на инцидента той се е движил със скорост от 98 км/час при разрешени 100 км/ч. Най-вероятната причина за катастрофата според полицията е техническа неизправност на автобуса. На автобуса днес ще бъде направена техническа експертиза, съобщиха от полицията в града.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5396 |05.07.2011 Петьо Лудия се вихри; отвлича автобус Бургас-Сл. бряг . 2| 5061 |04.07.2011 Затягат проверките по морето заради Е-коли . 4| 5875 |30.06.2011 Автобус се запали, евакуират 20 пътници . 0| 5214 |29.06.2011 Доживот за убиеца на Кирил и Васко иска обвинението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads