Реклама / Ads
5| 4916 |28.05.2010 НОВИНИ

Повдигнаха обвинение срещу Игор Марковски

.
Прокуратурата повдигна обвинения на двама от организаторите на снощния търг на картини, съобщава БиТиВи.
 

Игор Марковски и Димитър Фицов са обвинени за това, че са предлагали картините на търг, без те да са били сертифицирани за това от Министерството на културата.

За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 г. и глоба от 1000 до 20 000 лева. Обвиняемите могат да бъдат пуснати на свобода срещу парична гаранция от по 5 000 лева. В същото време министърът на културата Вежди Рашидов констатира в кулоарите на парламента, че Марковски е подал молба за разрешаване за провеждане на търга с картини на 15 май, но не е изчакал да получи разрешително.

„И аз, и Игор, и който и да е човек на изкуството, трябва да спазваме законите и правилата”, заяви Рашидов. По думите му няма строго регламентиран срок, в който трябва да се даде разрешение или да се отхвърли искането за провеждане на търг. „Срокът може да бъде и 15 дни, и 20 дни, и 2 месеца – зависи от трудността. Това е една сложна административна машина, свързана със застраховки и с други неща. Един процес на издаване на документи за ценности е специфичен и няма срок”, каза още културният министър.

На въпрос дали някой не иска да вземе бизнеса на Марковски, Вежди Рашидов заяви: „Пак въпрос към вътрешния министър. Когато спра да бъда министър, дай Боже да е скоро, ако не е скоро – след 3 години, ще ви говоря като личността Вежди. Всеки човек има лично мнение, но когато е поставен да носи определени отговорности, хубаво е да отговаря само за това, което познава добре. Затова свободата е велико нещо”, добави той.

Frognews.bg
припомня, че Игор Марковски и Димитър Фицов бяха задържани при снощната полцейска акция, при която бе разтурен търг за картини. Общата стойност на предлаганите картини е била около 70 000 евро. На търга са били изложени около 50 картини от български автори, рисувани през 19-и и 20-и век. Търгът е бил организиран от аукционна къща „Аполон и Меркурий". Марковски, който малко след акцията се яви на разпит, заяви, че няма нищо нелегално в случая - няма крадени картини, няма и картини, които се издирват. В търга са участвали и произведения на живи автори, които също ще бъдат разпитани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5172 |28.05.2010 Пловдивчани скачат срещу Дянков, искат оставката му . 7| 5976 |28.05.2010 Нелоялни конкуренти натопили Марковски и Фицов ? . 5| 6702 |28.05.2010 И. Марковски задържан за 24 часа . 0| 4767 |27.05.2010 Човек на Н. Цонев на свобода срещу 10 бона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads