Реклама / Ads
1| 4694 |07.11.2011 НОВИНИ

Повече направления за джипита ударници

.
НЗОК отпуска допълнителни талони за прегледи и скъпи изследвания.
 

Вече няма да чакаме за направления при джипито със седмици, защото лекарите с много пациенти ще имат значително повече талончета за специалист и изследвания, отколкото колегите им, пред чиито врати едва се мяркат пациенти, пише Монитор. Това съобщиха от Националната здравноосигурителна каса. През следващата година докторите, при които в постоянната им пациентска листаса се записали повече хора,ще получават и повече направления. Това, което остане от разпределението на недотам търсените лекари, през следващото тримесечие ще отиде за кадърните.Тази система бе въведена преди няколко месеца и показа отлични резултати, затова тя ще бъде продължена и през 2012 година.До края на декември средствата за направления за консултация със специалист ще бъдат усвоени напълно. Според направеното от Националната здравноосигурителна каса разпределение за последното тримесечие на годината лекарите ще разполагат с повече направления за консултация със специалист спрямо определените за същото тримесечие на 2010 г., посочиха от касата.

Увеличеният брой на направленията е в резултат на по-големия бюджет през 2011 г., както и на по-гъвкавата методика, по която те се разпределят. Тя гарантира както по-спокойната работа на лекарите, така и по-лесния и по-бърз достъп на пациентите до специализирана медицинска помощ, увериха оттам.За годината касата разполага със 171 млн. лева за специализирана извънболнична медицинска помощ.Също така НЗОК разполага с достатъчно средства, за да подсигури нормалната работа на дежурните кабинети, увериха още от финансовата институция.Оттам припомниха, че от тази година беше променен начинът за разпределяне на средствата за специализирана медицинска помощ и за медико-диагностични изследвания. Вече не се взема предвид единствено броят на населението в региона, а се отчитат и преобладаващите по възраст, големината на населено място и други специфични характеристики, които определят потреблението на здравните услуги.Правилата за броя на направленията за консултация със специалист и медико-диагностичните изследвания са приети от надзорния съвет на НЗОК. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 74| 6008 |02.11.2011 Дянков: Повече пари за БАН няма, нека сама си помогне . 10| 5875 |19.10.2011 Д-р Константинов: Искаме по-малко бюрокрация, повече медицина . 72| 6104 |18.10.2011 Костов: Р. Христов трябва да събере повече вот от Неделчо Беронов . 14| 6724 |09.10.2011 Борисов: С тези "Пантери" се надявам да не говорим повече за Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads