Реклама / Ads
0| 4812 |26.06.2007 НОВИНИ

Повече от половин милиард лева губи хазната от корупция при възлагането на обществени поръчки

.
Над 500 млн. лв. са загубите от корупционни нарушения в сферата на обществените поръчки в България. Това заяви председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Бойко Великов на кръгла маса за корупционните практики при обществените поръчки. По време на дискусията стана ясно, че гарантирането на прозрачност при възлагането на обществени поръчки у нас е системен проблем.
 
Широкоразпространено явление е опорочаването на процедурите по възлагането и изпълнението на тези поръчки. От изследване на “Трансперънси Интернешънъл” от месец май става ясно, че според 67% от хората съществува корупция при възлагането на обществени поръчки. Едва 1% от анкетираните категорично заявяват, че няма корупция. Според 80,1 % от държавните служители, анкетирани по време на изследването, категорично съществува такава корупция. Въпреки това 91,6% от респондентите посочват, че нито са били свидетели, нито са били участници в случаите на корупция при обществените поръчки. Според хората най-много корупционни практики има при поръчките за строителство и ремонти и при поръчките за предоставяне на услуги. Най-широко разпространена пък била корупцията, когато възложители на обществените поръчки са министерствата и обществените администрации. На въпрос кой печели най-много в случаите на корупция при обществените поръчки 28,9% от анкетираните отговарят, че това са политиците. Според 10,9% това са политическите партии като цяло, 17,8% отговарят, че това са държавните чиновници. Макар и да смятат, че има корупция и че са били свидетели на такава 75,1% заявяват, че не са се обръщали за помощ към гражданските организации или държавните институции. Голям процент от хората дори не могат да определят кой е органът, който трябва да гарантира прозрачността и контрола при възлагането на обществени поръчки. Най-честите нарушения при обществените поръчки, когато се създават корупционни практики, са заобикаляне на процедурата за изпълнение на поръчката, нарушения в подготовката и провеждането на процедурата, нарушения при изпълнение на договора, както и комбинации от предходните три типа нарушения. „ФН”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5506 |25.06.2007 Газпром и Ени ще изградят газопровод за 10 милиарда евро, Европа става зависима от руски газ . 0| 5110 |22.06.2007 Ройтерс: Политиците в "бедната балканска двойка" повече пречат, отколкото помагат . 0| 5200 |28.05.2007 Промените в кабинета - общо решение по отношение на повече министри . 0| 7392 |28.05.2007 Промените в кабинета - общо решение по отношение на повече министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads