Реклама / Ads
3| 4975 |20.10.2019 НОВИНИ

Повишиха лекар, уличен в източване на НЗОК, в национален консултант

.
Борислав Кючуков
Лекар, уличен в източване на Здравната каса и фалшифициране на документи, беше повишен в национален консултант по очни болести. Това разкри разследване на журналиста Васил Иванов от Нова телевизия. Става дума за доцент Борислав Кючуков, шеф на очната клиника в ИСУЛ, срещу когото и в момента се води разследване.
 

Проверка на Здравната каса, разследване на прокуратурата и ГДБОП уличава доцент Кючуков, че е източил 300 000 лева от здравните ни осигуровки за период от 3 години. Експертиза доказва, че лекарят е записвал в медицинската документация, че е извършил сложни операции на всички 860 пациенти, които са отишли в клиниката за рутинната процедура - премахване на перде. За рутинната процедура Здравната каса заплаща 360 лева, а за написаните от Кючуков усложнения – двойно повече-700 лв.

След като лекар от отделението сигнализира за измамата, Касата назначава проверка от трима водещи експерти, които преглеждат пациентите на Кючуков.

 

„В оперативния журнал при пациентите е написано едно и също нещо, а не може при всички пациенти да настъпи едно и също усложнение, няма как. Според мен е нереален този процент на усложнения”, коментира доцент Анета Мишева, проверяващ експерт.


Проверяващият експерт проф. Ботьо Ангелов е категоричен, че е хванал доц. Кючуков в нарушения.

 

„Това, което е писано вътре, че е правена такава предна витректомия, такова действие няма извършено хирургично. Но неговото нарушение най-вече е, че той е организирал организирана престъпна група. Това на практика е документално престъпление и то взето само едно. Умножено по 851 си представете колко документални престъпления са. Отделно информиране на Касата, отделно източване на ресурс”, коментира проф. Ботьо Ангелов, проверяващ експерт.

 

Измама се потвърждава и от друг факт. Операцията от 700 лева се извършва с един специфичен инструмент за еднократно ползване, наречен витреотом. За всичките 860 пациенти обаче, клиниката е разполагала само с един.

 

„Дадоха обяснения, че въпреки че е еднократен, са го използвали многократно и т.н”, обясни управителят на НЗОК Дечо Дечев. „Категорично е източване на Касата”.

 

„Тук вече се намесват и чисто криминални елементи, в смисъл, че се описват състояние на пациента в официални документи - епикриза, оперативни протоколи и т.н., които явно не съдържат обективна информация”, обясни д-р Дечев.

 

Междувременно докато тече разследването на ГДБОП, доцент Кючуков оглави експертния съвет по очни болести към здравния министър. Предложен от о

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3976 |24.06.2019 Мълния запали уличен стълб в София . 3| 3909 |11.06.2019 Задържаха практикуващ лекар, но без правоспособност . 0| 3930 |17.10.2018 Уличеният в убийство Северин кацна в София . 1| 3772 |11.10.2018 Германски съд решава за екстрадицията на уличения за убийството на Виктория

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads