Реклама / Ads
1| 4901 |22.04.2008 НОВИНИ

Познай какво ще стане на закуска

.
Политическият съвет на управляващата коалиция заседава от 10.00 часа в резиденция „Лозенец”. Министерските смени ще се решат там.
 

Тази сутрин политическият съвет на тройната коалиция ще обсъди и одобри структурните и персоналните промени в кабинета Станишев в резиденция "Лозенец". По предварителна информация на Дарик радио нямало да има нови министерства, но пък ще има смяна на министри. Персоналните рокади бяха обсъдени снощи на лидерска среща между Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, след като в продължение на четири дни преговорните екипи на БСП, НДСВ и ДПС съгласуваха единствено структурните промени в изпълнителната власт, но не и имената на министрите, които ще бъдат сменени. За вицепремиер без портфейл, който ще отговаря за еврофондовете, се очаква да бъде предложена Меглена Плугчиева – бивш зам.-земеделски министър, а понастоящем посланик на страната в Германия. Това беше и единствената кандидатура, обсъдена на заседанието на соцръководството вчера.

Начело на вътрешното министерство ще застане министър, посочен лично от премиера. По първоначална информация той трябваше да е професионалист, бивш кадър на МВР, но не е изключено все пак да бъде посочена и политическа фигура.

Сред предвидените структурни промени в изпълнителната власт е създаването на Агенция за контрол над СРС-та. В нея от МВР ще отидат службите ДОТИ и ДОИ. Вероятно агенцията ще бъде на подчинение на министър-председателя.

Агенцията за приватизация ще бъде закрита или обединена с тази за следприватизационен контрол.

Очаква се промените на министерските постове да не бъдат обвързани с партийните квоти и съотношение във властта, а да се осъществят въз основа на свършената работа в съответната област. Сред най-критикуваните сфери, където се очакват министерски смени, са здравеопазването, земеделието и регионалното развитие. Не са изключени и рокади начело на отбраната.

Между великденските и майските празници пък ще бъде редуциран броят на зам.-министрите – от 72 на 57, и на зам.областните управители – от 94 на 69. Промените ще бъдат одобрени следобед от пленума на БСП, а парламентът ще ги гласува в четвъртък.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5106 |01.03.2008 Бил Клинтън напуска Хилъри, ако тя не стане президент . 2| 4700 |25.02.2008 Борисов обеща София да стане град-мечта до 2011-а . 0| 5432 |08.02.2008 "Финсметалс холдинг" може да стане собственик на 75% на "Кремиковци" . 1| 5279 |29.01.2008 Гранична полиция да стане отделна дирекция поиска Румен Петков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads