Реклама / Ads
6| 8153 |23.10.2012 НОВИНИ

Познат бомбаджия арестуван за взрива на кола, близо до Б. Борисов

.
Йордан Колев
Кандидат-кмет на Калофер беше арестуван за бомбата, поставена под кола на бизнесмен от Плевен. Пак неговото име се яви при взрива на колата на аптекарката Христомира Атанасова пред 7-о училище в София през 2002 г. И при още два взрива.
 

Преди месец устройството изпадна от колата, без да се взриви, точно когато премиерът Бойко Борисов откриваше ремонтирана улица в града.

Арестът на Йордан Колев в Калофер е заради съпричастност към неуспешния опит за атентат срещу бизнесмен от Плевен на 10 септември т.г. Арестуваният е осигурил тротиловите шашки, които са били поставени в автомобила на изнудвания плевенски бизнесмен. При процесуално-следствените действия и претърсвания на двата адреса в Калофер, на които е пребивавал Йордан Колев, към настоящия момент са открити 1,5 килограма марихуана, около 200 хапчета каптагон и 5 дози кокаин, обяви за
 „Фокус” министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод ареста на Йордан Колев, извършен в Калофер.

На 10 септември т. г. от колата на плевенски бизнесмен изпада самоделно взривно устройство, направено от 3 шашки тротил с общо тегло 1,2 кг. Устройството е било снабдено със СИМ-карта и магнити. Бизнесменът е бил изнудван за сумата от 75 000 евро.

В резултат на действията на ГДБОП са задържани четирима души - поръчителят на атентата и неговите помагачи. Окръжната прокуратура в Плевен вече е повдигнала обвинения за изнудване и опит за убийство. По време на разследването е потвърдена съпричастността на Йордан Колев за осигуряването на взривното вещество при опита за атентат в Плевен. Процесуално-следствените действия продължават.

Името на Йордан Колев се появи в пространството още през 2002 г., когато беше взривена колата на аптекарката Христомира Атанасова пред столичното 7-о училище на ул. „Цар Шишман". Това стана посредством устройство, задействано с мобилен телефон. Христомира умря от кръвозагуба в линейната на път за „Пирогов”, а Колев беше обвинен за взрива. На 2 юли 2004 г. Софийски градски съд постанови постоянна мярка „задържане под стража” за Йордан Колев по обвинението за убийство на Христомира Атанасова. Той е арестуван като заподозрян и за взривове в други градове. В края на юли 2001 г. в Ловеч беше взривен лек автомобил, а на 16 септември 2002 г. до бензиностанция в Троян през нощта избухна взривно устройство, задействано с мобилен телефон. Йордан Колев е заподозрян за взривовете в Ловеч и Троян през юли и септември. Заедно с него са арестувани още двама мъже, в чиято кола са открити взривни материали и незаконно оръжие. През м. август 2003 г. Ловешкият окръжен съд пуска Йордан Колев срещу 10 000 лв. гаранция. На 16 октомври 2007 г. Софийски градски съд оправдава Йордан Колев и сочения като негов съучастник Минчо Павлев - по обвинението за убийството на аптекарката Христомира Атанасова и по други две обвинения - за взрив на автомобили в Ловеч и на бензиностанция в Троян – и двата през 2002 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5267 |19.10.2012 5-ма българи арестувани в Испания за отвличане на малолетна . 14| 5494 |05.10.2012 Братът на Бербо арестуван с кокаин . 15| 10664 |04.10.2012 Атентаторът от Бургас разпознат! . 7| 6471 |28.09.2012 Наш футболен съдия арестуван, точил милиони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads