Реклама / Ads
12| 5223 |04.01.2011 НОВИНИ

Пращат на съд 60 хил.семейства за неплатено парно

.
Неплатени сметки към "Топлофикация-София" заплашват със съд 60 хиляди семейства в София. Това стана ясно от коментара на Стоян Цветанов, изпълнителен директор на дружеството, в ефира на БНТ.
 

По думите му това е една шеста от всички потребители на парно в столицата. Исковете ще бъдат срещу онези, които не са плащали парното си повече от 3 години. Техните дългове са общо около 230 млн. лв., а други 30 млн. лв. дължат стопански потребители. Цветанов отбеляза, че има и клиенти, които трупат задължения от 10 години.

Миналата година дружеството също се активизира в завеждането на съдебни дела срещу некоректините си абонати. Това според изпълнителния директор е довело до увеличаване на събираемостта с 3-4%. Цветанов разказа, че е имало случаи, в които веднага след завеждане на делото, в топлофикация идвали длъжници, които плащали кеш между 3 000 и 15 000 лв.

Съдебните дела ще бъдат заведени заради ангажимента, поет вчера пред кмета Йорданка Фандъкова и шефа на "Булгаргаз" Димитър Гогов, топлофикация да събере и до 10 февруари да плати просрочените около 100 млн. лв. дългове за гориво. След вчерашните разговори Цветанов заяви, че столичната топлофикация ще удвои усилията за събиране на просрочените задължения. Той оцени като изключително тежък ангажимента, който дружеството пое към Булгаргаз след срещата, но отново обеща, че до 10 февруари ще бъдат изплатени дължимите средства, при това без да е необходим заем.

Валентин Терзийски, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества и бивш директор на Топлофикация Плевен, обясни, че всички дружества имат задължения към Булгаргаз в рамките на едномесечна консумация. Но основният проблем е системата на работа на дружествата и взаимната им свързаност - доставчик, преработвател и крайни потребители.

Друг основен проблем на бранша е, че се използват технологии от преди 30-40 години, а това е една от основните причини за неплатежоспособността на потребителите, тъй като старите технологии формират високи цени.

Кметът на Шумен Красимир Костов обясни, че положението се следи, както и че ако температурите паднат под минус 10 градуса градът няма да може да се справи с отоплението и със сигурност ще бъде обявено бедствено положение. Той подчерта, че от юни до момента на Булгаргаз са преведени над 1,1 млн. лв. За същия период миналата година са били преведени около 300 000 лв. Топлофикация Шумен в момента инвестира около 20 млн. лв. в обновяване на системите.

Трябва да се отчете фактът, че топлоснабдяването е обществена услуга и има своите социални функции, а не да се гледа на него само икономически. Цената на топлоенергията за квадратен метър в Шумен за следващия отоплителен сезон ще бъде 1.50 лв. и това се дължи именно на въвеждането на новата технология.

По този начин кметът се надява потребите от 1500 да се върнат на около 11 000 в града.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6701 |06.12.2010 Пращат бракониери 8 години зад решетките? . 129| 7691 |04.11.2010 Червените искат 5 години затвор за Цветанов, пращат го на прокурор . 7| 5873 |30.09.2010 319 млн.лв. изчезнали от НЗОК, пращат я на прокурор . 4| 4968 |15.09.2010 Пращат в затвора зет на президенски съветник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads