Реклама / Ads
3| 4651 |10.11.2014 НОВИНИ

Пратиха здрав мъж на смъртeн одър

.
Георги Шушутев
Пловдивчанин заведе безпрецедентно дело срещу България в Страсбург заради сбъркани резултати от медицински изследвания. Георги Шушутев съди държавата заради това, че у нас няма единни стандарти при взимането и отчитането на кръвните проби на пациентите. Всяка медицинска лаборатория работи по свои критерии. Един грешен резултат може да изпрати човек на смъртно легло, твърди пациентът Георги Шушутев.
 
Преди 8 години Георги Шушутев случайно разбира, че е носител на хроничен вирусен хепатит. Подлага се на дълго и скъпоструващо лечение във Военномедицинска академия - София. Лекарите успяват да потиснат вируса и да го излекуват, съобщава "Марица". Бизнесменът, който е юрист по образование, в продължение на четири години минава скъпоструващ курс на поддържащо лечение. Всеки месец приема медикамент, чиято цена варира между 840 и 1200 лева опаковката. Той е доволен, че поне това лекарство се поема от Здравната каса и не се е налагало да го купува.

За да се увери, че е напълно здрав, през лятото на 2012 г. отива в частна лаборатория в родния си град Пловдив. Вместо да потвърдят, че е напълно излекуван, резултатите от кръвните проби се оказват стряскащи. Те сочат, че вирусът не е потиснат. Този резултат преобръща живота му.

"Почти до припадък бях. Не можех да повярвам, че резултатът от 0 беше станал 75 хиляди копия само в рамките на седмица-две. Лекарите казват, че на практика това е невъзможно, но цифрите бяха категорични. Започнах спешно да търся познатите си от Турция, за да проуча колко струва трансплантация на черен дроб в клиники там”, разказва бизнесменът. Проучил медицинския пазар и в Израел. За присаждането му поискали над 100 хиляди долара.

Преди да пристъпи към операцията, решил да направи две нови изследвания, едното от които в Германия. Със самолет пратил пробите в най-голямата лаборатория в Европа в Линдбах. Резултатите и на двете били отрицателни. Оказало се, че лечението му е напълно адекватно и е здрав. Това му дало основание да съди лабораторията в Пловдив за грешка в кръвните му проби. Завел дела в пловдивския съд. Направени са две експертизи. Доказва се, че е преживял тежък стрес в резултат на сбърканите изследвания. В крайна сметка изгубил делата на последна инстанция. Причината е, че не успял да докаже къде е проблемът - дали в апаратурата, дали в консумативите, или става дума за човешка грешка.

Не може в такава ситуация да се очаква ние да доказваме кое звено от веригата е станало причина за този краен явно погрешен резултат, коментира председателят на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека Михаил Екимджиев.

"При заведен иск от 2 хиляди лева, който беше просто минимален, бях осъден на 4160 лева да платя хонорари на адвокатите на лабораторията”, споделя Шушутев. От лабораторията твърдят, че са спазили всички правила и нямат вина за различните изследвания. Георги Шушутев пояснява, че съди България не само заради липсата на справедливо правосъдие, но и заради липсата на единни критерии при взимането и разчитането на кръвните резултати. "Той трябва да бъде обезщетен и това са нормалните европейски практики, когато става въпрос за правата на пациенти”, категоричен е Екимджиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7159 |10.11.2014 Москов си заложи главата: електронна здравна карта до 2015 г. . 1| 4506 |09.11.2014 М. Ненков: Здравеопазването има нужда от смели хора и реформа . 1| 4117 |08.11.2014 Юнкер поздрави Борисов за избирането му за премиер . 22| 5262 |03.11.2014 БЛС поиска 12% увеличение на здравните осигуровки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads