Реклама / Ads
0| 4683 |15.03.2011 НОВИНИ

За пръв път у нас: Разпит по видеоконферентна връзка

.
Разпитват свидетел по видеоконферентна връзка за първи път в български съд. Така очевидец на двойното убийство пред дискотека “Соло”, живеещ в Естония, разказа какво е видял пред магистратите.
 

С видео връзка беше разпитана естонката Сирет Пук, която е била в компанията на подсъдимия Илиян Тодоров във фаталната нощ на 18 април 2009 г. Пред клуба тогава възниква скандал и Тодоров убива с нож двама души и ранява трети. 24-годишният Васил Александров и вратарят на националния отбор по хокей Кирил Въжаров са наръгани и почиват, а Кирил Димитров оцелява въпреки раните си.

Свидетелката Сирет Пук се запознала с Тодоров, докато подсъдимият работел в Естония. Тя и още един естонец идват в България, а във фаталната нощ излезли да се почерпят. Разпитът на свидетелката продължи повече от 3 часа, тъй като думите й бяха превеждани на български от преводач в съда в Естония, а тук въпросите трябваше да се превеждат на естонски. Често се получаваше и неразбирателство между страните.

Пук разказва, че когато излизали от заведението някакъв непознат и висок младеж им направил забележка, че разговарят на английски, но след това помислила, че си е тръгнал. Видяла го отново, когато пресичали улицата. Тогава той се отправил към нея и приятелят от компанията Стефан, но Сирет Пук не видяла размяна на удари и не можела да разпознае непознатия. Свиделката обясни, че Илиян носел със себе си джобно ножче. Още в началото на вечерта той помолил момичетата от компанията да го прибере в дамската си чанта, защото в дискотеката не пускат посетители с оръжие.

След това обаче си го взел и когато станало спречкването, Пук видяла ножа в ръцете на Илиян. Естонката обаче не видяла какво се е случило след това, защото се прибрала в хотелската си стая. По-късно получила есемес от Илиян, който искал да си говорят в “Скайп”. Той я уверил, че всичко е наред и я попитал дали тя е добре. Разговорът по „Скайп“ бе показан на свидетелката. В него Тодоров казва: „Каквото и да се случи, беше при самозащита и ти го видя.“, както и: „Много съм изплашен, участвах в сериозно сбиване.“

Според експертизата на съда лицата на разговора са се обозначили с прякори
– Сирет и Хъстлър. В същия този разговор събеседникът на свидетелката твърди,че само е размахвал ножа, който е имал, за да сплаши останалите, с които се е сбил. Тодоров й разказва, че „те“ са счупили чаша в главата му и че почти му извадили окото. Двамата събеседници коментират факта, че на земята е имало лежащ човек. Хъстлър пита събеседничката си дали е казвала нещо на полицията и я призовава да не казва на никого за видяното. Сирет пита Хъстлър: „Но правилно ли разбирам, че . . . беше ти. . .“ Пук обясни днес, че вероятно е попитала дали Тодоров е използвал ножа си.

“Помня, че попитах за ножа и дали го е използвал. Той обаче не ми отговори конкретно и каза само, че всичко е наред”, спомни си Пук. Утре отново с видеоконферентна връзка ще бъде разпитан и друг естонец, който присъствал на мястото в нощта на инцидента.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5488 |23.02.2011 Прокурор разпитва Странджев в НСС . 6| 5237 |16.02.2011 Разпитват зам.-кмет и депутатски син за Белнейски . 6| 4743 |14.10.2010 Прокуратурата разпитала тайно Симеон Дянков? . 4| 5992 |27.09.2010 Трактора на разпит по делото за "ямболската адвокатка"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads