Реклама / Ads
0| 4108 |03.12.2016 НОВИНИ

Правят Международен фонд за опазване на културното наследство при войни

.
Представителите на около 40 държави одобриха планове за създаване на фонд за опазване обектите на културно наследство във военни зони и мрежа от скривалища за застрашените произведения на изкуството.
 
Това съобщава Агенция "Франс прес".

В заключителното становище след двудневни разговори в Абу Даби не се уточнява общата сума, обещана за фонда. Френският президент Франсоа Оланд обаче заяви, че целта от 100 млн. долара остава постижима.

Срещата, спонсорирана от Франция и Обединените Арабски Емирства, е продиктувана от системното разрушаване и ограбване на археологически богатства в Ирак и Сирия от групировката "Ислямска държава".

Светът наблюдаваше с ужас как джихадистите системно унищожаваха храмове и кули гробници в античния сирийски град Палмира миналата година.

В Ирак видео материали показаха как "Ислямска държава" използва булдозери и експлозиви, за да разруши Нимруд, съкровището на Асирийската империя, и краде доислямски съкровища от музея в Мосул.

Предложенията антични артефакти да бъдат изнесени в чужбина за безопасно съхранение обаче срещнаха резерви от някои държави, особено Гърция и Египет, които са видели изнасянето на ценни произведения на изкуството за излагане на показ в музеи в Европа и Северна Африка през 19 и началото на 20-ти век.

Участниците в срещата в Абу Даби, сред които представители на международни организации и частни институции, обещаха "да защитят застрашеното културно наследство на всички народи от неговото унищожение и нелегален трафик".

Базираният в Женева фонд ще бъде натоварен с опазването на застрашеното от конфликти културно наследство, финансиране на превантивни и спешни действия, борба с нелегалния трафик на артефакти и подпомагане на реставриране на увредени културни ценности.

Директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че вижда фонда като начална точка за него глобално.

От своя страна престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ан Нахаян призова всички държави да си сътрудничат и координират, за да контролират трафика на културни ценности, особено в някои арабски страни, които страдат от насилие и тероризъм.

Франция ще осигури около 30 млн. долара за фонда.

"Нашата цел е да съберем най-малко 100 млн. долара и можем да го постигнем", заяви Оланд.

Участниците в срещата също се надяват, че международната мрежа от скривалища ще се използва за временно съхраняване на културни ценности, застрашени от конфликти или екстремизъм.

Древни артефакти ще бъдат премествани извън дадена страна само след искане на нейното правителство. Произведенията на изкуството ще бъдат премествани на безопасно място в рамките на съответната държава. Преместване в съседна или друга държава ще става само в краен случай.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6136 |29.11.2016 Борисов след КСНС: Ако ПФ и РБ направят кабинет, да си поемат отговорността . 0| 3700 |21.11.2016 ЕС и САЩ правят център за борба с кибер заплахите . 3| 6973 |22.11.2016 Война или кино? Статисти се правят на мъртви след атентат в Ирак (Видео) . 1| 3616 |07.11.2016 В АБВ правят вътрешно проучване кого да подкрепят на балотаж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads