Реклама / Ads
23| 5280 |30.09.2015 НОВИНИ

Правителството дава небето на България на чужди изтребители по Air Policing

.
МиГ-29 може да не пази небето ни
Правителството официално предлага чужди самолети да се включат в охраната на въздушното ни пространство. Това става ясно от предложенията за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, които са обявени за обществено обсъждане.
 
Законодателната промяна трябва да бъде гласувана и от Народното събрание. Ако предложението бъде прието ще стане възможно самолети от държавите-членки на НАТО да прелитат над територията ни.

С промяната се разрешава и употребата на оръжие, ако самолети на трети страни навлязат във въздушното пространство на България. Мотивите към поправките са подписани лично от премиера Бойко Борисов. Ето и мотивите: "На Срещата на върха в Уелс държавните и правителствени ръководители на страните-членки на Алианса (проведена през септември 2014 г. - бел.ред) отправят препоръка, препотвърдена от министрите на отбраната от срещата им в Брюксел през февруари 2015 г., за необходимостта от провеждане на съвместна мисия за усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на НАТО, в това число и на България.

С проекта на закон се създава нарочна законова уредба, по силата на която част от дейността на въоръжените сили, по-специално осъществяването на задачи по Air Policing от страна на военновъздушните сили, ще може да се извършва съвместно със сили и средства и на съюзниците от Организацията на Северноатлантическия договор".

"Промените са продиктувани от необходимостта да се създаде законова рамка, която да даде достатъчни гаранции, че задачите ще бъдат изпълнени в цялост и при отчитане на националните интереси. Това включва и хипотезите, изискващи употреба на оръжие и бойни средства, когато с оглед на конкретната обстановка е невъзможно съответното въздухоплавателно средство да бъде принудено да кацне на определено летище", гласят мотивите подписани от Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5237 |28.09.2015 Дават на съд управител за укриване на 1 млн. лв. . 2| 5476 |28.09.2015 Дават на общините 120 млн. лева за чист въздух . 3| 4316 |26.09.2015 Русия не е давала лиценз на Полша да ремонтира МиГ-те . 7| 4371 |25.09.2015 Цветанов: ГЕРБ спечели доверието на хората и ще го затвърждава с кметовете си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads