Реклама / Ads
0| 4824 |10.07.2008 НОВИНИ

Правителството дава половин милион за пострадалите от взрива земеделци

.
Кабинетът реши да се отпуснат до 500 000 лв. за обезщетяване на стопаните, които ще загубят реколтата си при инженерните мероприятия за разчистване на еднокилометровата зона в района на поделението в Челопечене.
 

Това съобщи министърът на отбраната Николай Цонев след заседанието на МС, циртиран от БТА.

Правителството е приело доклада на ГЩ за състоянието и съхранението на боеприпаси и горивно-смазочни материали на армията. Документът сочи, че съхранението е правилно и гражданите нямат причини за притеснение.

в Челопечене
Приета е и визия на МО за бъдеща утилизация (унищожаване - б.р.) на излишните боеприпаси. До края на годината ще бъдат отпуснати до 30 млн. лв. и ще се обяви обществена поръчка за изпълнители на тази дейност, ще бъде дадена и възможност на максимален брой фирми да участват в утилизацията. Към края на годината се очаква да бъдат унищожени между 50 и 60 на сто от боеприпасите. 43 500 тона е общото количество на боеприпасите, които трябва да бъдат утилизирани.

„Икономически интереси е версията, която се очертава като основна за инцидента в Челопечене", каза наблюдаващият военен прокурор Евгени Иванов. Той допълни, че останалите две версии, по които прокуратурата работи, са умишлен палеж и технически причини. Все още не били разпитани нито зам.-министри, нито министри на отбраната, но не било изключено това да стане. До момента показания пред военните прокурори са дали близо 40 човека. Началникът на поделението майор Мирослав Митов също е разпитван много пъти. Показания са дали и охранителите на обекта.

Зам.-главният прокурор Камен Ситнилски каза, че е важно да се разбере кое звено на МО се е занимавало с продажбата на разснарядени боеприпаси преди 2006 г. и кое звено след това. Според него ще е нужно да се изискат множество документи за миналото на базата в Челопечене. Освен това трябва да се установи и количеството на боеприпасите, което е минало през нея и което е било разснарядено и продадено.  Ситнилски допълни, че ще бъде назначена специализирана химико-технологична експертиза, която да установи как е станал взривът.

zemj4.jpg  снимки Вяра Йовева

Прокуратурата издирва още свидетели, които могат да помогнат за разкриването на инцидента и затова военните прокурори отправят апел - всички, които знаят или са чули нещо в деня на инцидента да се обадят на телефон 9216019. "Към предмета на доказване е и кой е направил плана за охрана на обекта", каза още прокурор Евгени Иванов. Той допълни, че по случая до момента вече са събрани огромно количество документи.

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4657 |09.07.2008 Повече от половината българи няма да ходят на почивка това лято . 5| 4500 |03.07.2008 СДС: Правителството абдикира от задълженията си . 9| 4777 |02.07.2008 Ирак изплати 360 милиона долара на България . 5| 5744 |29.06.2008 Марк Грей: Докладът на ЕК не е за правителството, а за перспективите на страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads