Реклама / Ads
12| 4555 |10.02.2015 НОВИНИ

Правителството гарантира безопасността на българите в Украйна

.
Правителството следи с особено внимание информациите за напрежение сред представители на малцинствата в Украйна, включително сред българското национално малцинство, във връзка с нарастващия брой мобилизирани в рамките на провежданата четвърта вълна на мобилизация в страната. В постоянен контакт сме с българските дипломатически представителства в Украйна – посолството в Киев и Генералното консулство в Одеса, както и с украинските власти, за изясняване на случващото се. Това се казва в официално становище на правителството.
 

България разчита, че властите в Украйна няма да допуснат нарушаване на принципа на пропорционалност при определяне на броя на подлежащите на мобилизацията в местата с компактно българско население и ще предприемат необходимите действия за предотвратяване на напрежението в районите с българско или друго малцинство.

Позицията на българската страна е заявена категорично пред украинския посланик в София. Въпросът ще бъде поставен пред украинската страна и по време на предстоящото посещение на министъра на външните работи на Украйна Климкин в България, поясняват от кабинета.

Министерството на външните работи подготвя решение за предоставяне на хуманитарна помощ за етническите българи в Украйна, като формата и начинът за предоставянето й са процес на уточняване.

В същото време МВнР вече е изпратило указания до посолството в Киев и Генералното консулство в Одеса да улеснят издаването на визи за нашите сънародници от района на военните действия.

Преодоляването на всички негативни последици от продължаващия конфликт в Украйна е възможно единствено при постигането на траен мир по пътя на диалога.

България последователно подкрепя засилената международна активност, включително посещението на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в Киев и Москва, с основна цел съгласуване на мерки за прилагане на Минските споразумения. Надяваме се на положителен резултат в тази посока от предстоящата в сряда среща в Минск на Тристранната контактна група, се казва още в становището на българското правителство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4464 |08.02.2015 Миков: Настояваме за спешни мерки на правителството за Украйна . 6| 4824 |06.02.2015 Алексис Ципрас забрани служебните автомобили на правителството . 3| 4690 |05.02.2015 Генсекът на НАТО гарантира сигурност на България . 5| 4756 |31.01.2015 Станишев: Програмата на правителството утвърждава статуквото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads