Реклама / Ads
7| 4951 |13.04.2011 НОВИНИ

Правителството готово с бюджетните прогнози за 2014

.
Правителството одобри бюджетната прогноза за периода 2012-2014 г., разходните тавани по първостепенни разпоредители с бюджетни кредити (без общините) и актуализация на Стратегията за управление на държавния дълг, съобщи пресцентъра на МС.
 

С акта са представени разчети за основните параметри на приходите, разходите, както и фискалната цел относно бюджетното салдо за следващите три години. Разгледани са макроикономическите и фискални предизвикателства, пред които е изправена икономиката, и протичащите реформи. Предложените тавани на разходите по първостепенни разпоредители дават рамката за разработване на проектобюджетите за 2012 г.

Бюджетната прогноза за периода 2012-2014 г. предвижда провеждането на фискална политика, основана на ниски данъци, ограничена преразпределителна роля на държавата и спазване на ограниченията, наложени от Пакта за стабилност и растеж.

Фискалната рамка предвижда постигане в средносрочен план на балансирана бюджетна позиция при следните нива по години: дефицит по КФП от 1,5% от БВП за 2012 г.; 1% от БВП за 2013 г.; 0,5% от БВП за 2014 г. Предвижда се планираното свиване на бюджетния дефицит в тригодишен период да се постигне при запазване на данъчните ставки при преките данъци, плавно повишаване на някои акцизни ставки с оглед достигане на минималните за Общността в договорените срокове и повишаване на събираемостта.

По отношение размера на консолидираните разходи, правителството си поставя за цел ограничаване на преразпределителната си роля на ниво до 40% от БВП, като в него се включват и вноската в общия бюджет на ЕС, разходите за сметка на помощта от ЕС и съответното национално съфинансиране.

Очакванията в средносрочен план са за устойчиво възстановяване в развитието на световната и европейската икономики, което ще окаже положително въздействие и върху българската икономика. В рамките на прогнозния период се очаква българската икономика да отбелязва умерени темпове на растеж в рамките на 3,6% до 4,4 на сто.

В тригодишната бюджетна прогноза са отразени и целите от Националната програма за реформи, като е отчетена динамиката в макроикономическата среда. При подготовката на бюджет 2012 ще се вземат предвид препоръките и оценките на европейските институции за Конвергентната програма 2012-2014 г.

С приемането от МС на тригодишната бюджетна прогноза приключва първият етап от бюджетната процедура за 2012 г., което ще позволи концентриране на усилията на разпоредителите с бюджетни кредити върху следващия етап на изготвяне на законопроекта за държавния бюджет за 2012 г. При разработването на фискалната рамка са отчетени намеренията на правителството за промяна на действащите фискални правила и засилване на фискалната и бюджетна дисциплина.

Актуализацията на Стратегията за управление на държавния дълг за периода 2009-2011 г. се извършва съгласно Закона за държавния дълг. С този документ се прави преглед на постигнатите резултати в областта на управлението на държавния дълг.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4542 |10.04.2011 Я. Янев: Правителството е безобразно и некадърно . 30| 11146 |02.04.2011 Борисов прогнозира: Пловдив – бизнес-център на страната . 21| 4830 |02.04.2011 М. Димитров: Няма да сваляме правителството . 4| 5239 |14.03.2011 Правителството се справи с лекарствения туризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads