Реклама / Ads
56| 9992 |25.11.2020 НОВИНИ

Правителството реши: Локдаун до 21 декември

.
Източник: БГНЕС
Кабинетът взе решение да затвори частично държавата. Затворени ще бъдат молове, училища. Религиозни институции няма да бъдат затворени, увери здравния министър. Мярката влиза в сила от петък вечерта и ще продължи до 21 декември.
 

В петък търговските обекти ще бъдат все още отворени, а децата ще бъдат на училище.

 

Мерките:

 

  • Удължава се епидемичната обстановка у нас с два месеца, считано от 1 декември до 31 януари. Преустановяват се всички учебни занятия във всички образователни институции. В това число влизат всички ученици от 1. до 12. клас. Преустановява се присъственото обучение във всички висши училища.
  • Преустановява се обучението във всички присъствени и групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи.
  • Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли, както в детски центрове и клубове, предоставящи организирани групови услуги за деца.
  • Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.
  • Преустановява се провеждането на всички групови културни и развлекателни мероприятия. Изключения се допуска по отношение на театрите при заетост на местата до 30% от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция най-малко от метър и половина и задължително носене на предпазни маски.
  • Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 души.
  • Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед.
  • Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18-годишна възраст и международните спортни състезания за лица до 18-годишна възраст се провеждат без публика.
  • Преустановяват се посещенията във фитнес центровете.
  • Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома и офиса.
  • Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината.

 

"Парковете, градините остават отворени. Не налагаме вечерен час в нито една сфера. Няма и други строги мерки, които са характерни за някои от държавите на територията на ЕС”, посочи здравния министър проф. Костадин Ангелов.

 

Здравният министър уточни още, че всичко, което не е записано в заповедта, е разрешено.

 

"Ще се постараем следавщите седмици да удължим всички мерки за подкрепа и да направим така, че никой да не бъде оставен сам", посочи Сачева. Социалният министър обяви, че ще продължат да действат мерките за подпомагане на засегнатите - мерките 60/40 и 80/20, патронажната грижа, както и помощта за родители, които ще трябва да се грижат за децата си.

 

Приета е нова мярка за затворените бизнеси. Ще бъдат изплатени компенсации. Работещите, които са осигурени на 8-часов работен ден, ще могат да разчитат на 24 лева на ден. Помощта ще е директна. За нея може да се кандидатства още от понеделник.

 

За мярката са отделени 50 милиона лева. Мярката засяга малко над 350 хиляди души. Постановлението днес е за първите 50 хиляди. 50-те милиона се осигуряват по линия ОП "Развитие на човешките ресурси" и ReactEU.

 

350-400 млн. ще струва обезпечаването на всички мерки, допълни Сачева. Ще продължи подкрепата за медиците на първа линия, увери още социалният министър.

 

"За да бъде здрава икономиката, трябва да има и здрави хора. Постигнахме баланс между строгостта на мерките и икономиката. Тези мерки ще работят само три седмици. Това обещаваме на бизнеса. Сектор търговия остава изцяло отворен - гарантираме доставките, производството, с изключение работата на моловете", посочи още министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

 

Дошла е нотификация от ЕК. От днес се анексират договорите и се разширява дейноста на ББР по отношение на бизнеса. Облекчени кредити ще получават всички компании при по-облекчени условия от сегашните, допълни още Борисов. Разработва се схема за ликвидна подкрепа на бизнеса.

 

На опита на три страни стъпва решението мерките да бъдат наложени сега. Италия, Испания, Франция са успели да достигнат до плато, което се очаква и у нас, след ограниченията, обясни доц. Ангел Кунчев

 

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов коментира, че с предложените мерки ще има по-адекватна възможност за лекуване на пациентите. Осигурени са всички необходими медикаменти, разкриват се 3 нови центъра за даряване на кръвна плазма - в Пловдив, Стара Загора и Плевен.

 

“Трудно решение за правителството, но не мога да спестя благодарността си за това навременно решение. Навременно, защото щабът и МЗ следят монго зорко какво се случва в страната и света по отношение на заболеваемост и смъртност. Всички държави достигнали тези нива, предприеха тези мерки в момента, в който ги достигнаха. Това се случи в Белгия, Италия… Затова там бяха много по-рано. Достигайки нивата над 600 на 100 хиляди, България трябваше да вземе тези строги мерки, които са доста по-либерални в сравнение с другите държави. Тук не става въпрос за затваряне по домовете. Това са спекулации. Целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което според нашите анализи ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждането на мерките", обясни началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

 

Той посочи, че това е нужно, за да може здравната система да удържи на натиска, който е все по-непосилен.

 

"Имаме достатъчно болнични легла, но с напредването на пандемията, намалява броя на медицинските екипи, които могат да се грижат за тях. В момента имаме над 2000 души медицински персонал, който иначе активно работи на предна линия. Той е извън строя. Това намалява възможностите на здравната система. Няма как да заменим живота сила", посочи още Мутафчийски.

 

От щаба мотивираха решението си и със стойността на човешкия живот.

 

"Незовисимо какви са другите щети, това е най-голямата ценност. Не можем като лекари да изповядваме друга, освен тази. Трябва да се намалят до минимум контактите. Училища, молове, ресторанти, нощни заведения, фитнеси - това са най-рисковите места. Можем да извадим още 100 такива. Но това са най-рисковите. Ограничаването на контактите в тях ще доведе до голям спад на рисковите контакти", посочи още Мутафчийски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5530 |25.11.2020 Протест срещу готвения локдаун: Граждани се събират под прозорците на властта . 5| 4021 |25.11.2020 Кабинетът решава ще има ли локдаун . 9| 5461 |24.11.2020 139 ден: Протестиращи отново искат оставка на правителството . 16| 4484 |24.11.2020 Заведения и хотели зоват: Локдаун след като държавата обяви публично мерки за бизнеса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads