Реклама / Ads
111| 14399 |19.08.2011 НОВИНИ

В правителството се сблъскват две култури – милиционерската и експертите от запад

.
Татяна Буруджиева и Евгений Дайнов
Разсекретената грама на американския посланик Джеймс Уорлик и интервю на предшественика му Джеймс Пардю фокусира анализите на политолозите Татяна Буруджиева и Евгений Дайнов по Нова ТВ.
 

Според тях показателно и съвсем не случайно е, че и двамата говорят за “бабаит” и “бабаитска държава”, визирайки настоящия премиер и похода му към властта.

Наблюдаваме едно културно явление. Борисов още от секретар на МВР играе ролята на американски култов герой от комиксите. Американските служби го разпознават и го приемат като близък до тях. Проблемът обаче е, че той не постига очакваните резултати. Като стил го докарва – юнак, но ги няма резултатите, обрисува ситуацията Евгений Дайнов.

Татяна Буруджиева припомни, че лично премиерът пуснал култовата фраза – мутрите вече са добре облечени бизнесмени. Според нея американците се забавляват на наш гръб, а проблемът на всяка критика е ефектът на дадено управление. 
Те не могат да преглътнат факта, че се нарушават тяхните интереси по отношение на Русия и организираната престъпост, заяви Буруджиева.

Дайнов доразви темата, като обяви, че и европейските, и американските ни партньори се фокусират главно върху върховенството на закона, а по тази тема не се случва нищо.

Но именно тя ни приближава или към Европа, ако доминира това върховенство на закона, или към Русия, ако то отсъства, коментира той.

Двамата политолози не подминаха и темата за конфликтите в кабинета и ролята на премиера непрекъснато да помирява враждуващите си подчинени. Според тях от самото начало на управление на ГЕРБ, че вицепремиерите Дянков и Цветанов не се понасят. Проявявали се две системи – по различен начин се представят и възприемат излезлите от средите от МВР и идващите от западния свят експерти. В случая се сблъскват две различни култури и Борисов трябва да избере между експертите и милиционерите, подчерта Евгений Дайнов.

Слабостта на Борисов обаче била, че отлага непрекъснато избора си, до последно и така създава напрежение в кабинета.
Към лагера на експертите от западен тип Дайнов причислява министрите Дянков, Трайков, Плевнелиев, Московски и донякъде Младенов. А в другото поле били Цветанов, Мирослав Найденов и верните партийци.

Татяна Буруджиева бе категорична, че ако ГЕРБ продължи да отлага проблемите, няма как да се класира за втори мандат. Тя прогнозира втори тур за президент, на който ще се състезават ГЕРБ и БСП.

Дайнов също подкрепя прогнозата за втори тур, категоричен е, че сините и Атака няма да стигнат до него, но имал съмнения за неприемливия Калфин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 4687 |12.08.2011 М. Велчев: Правителството заслужава поощрения, но... . 8| 5787 |13.07.2011 Правителството отпуска 1/4 милион за ремонт на църкви . 43| 5269 |03.07.2011 Сините: Правителството няма да оцелее без финансов заем . 8| 8480 |08.06.2011 По погрешка МВР задържа еврошампион по културизъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads