Реклама / Ads
0| 4093 |11.05.2016 НОВИНИ

Правната комисия даде зелена светлина на референдума на Слави

.
След близо 3-часово заседание правната парламентарна комисия одобри без корекции въпросите на референдума, иницииран от шоумена Слави Трифонов, с изключение на въпроса за гласуване и дистанционно по електронен път на произвеждане на изборите и референдумите.
 

Въпреки че този въпрос не бе приет от правната комисия, той ще бъде обсъден и гласуван в пленарна зала в четвъртък, заедно с останалите въпроси. 

 

Шестте въпроса, които трябва да се подложат на гласуване са: „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120? Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите? Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори? Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?”.

 

Димитър Делчев от Реформаторския блок обясни, че той и съпартийците му ще подкрепят провеждането на този референдум.

 

„Искаме да чуем гласа на хората. Част от въпросите са важни и вълнуват обществото”, коментира Делчев, цитиран от БГНЕС.

 

ГЕРБ също ще подкрепят искането за провеждане на допитването във вида, в който са формулирани въпросите, каза Менда Стоянова.

 

„За нас е важно хората да кажат своето „да” или своето „не”, с което политиците трябва да се съобразяваме. Когато има искане за референдум, ще го подкрепим”, категорична бе Стоянова.

 

Подкрепа за допитването заявиха и Патриотичния фронт, и БДЦ.

 

Предложението за произвеждане на национален референдум е точка първа в дневния ред на депутатите за четвъртък.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4325 |11.05.2016 Скандалният прокурор Ясен Тодоров пак поема етичната комисия във ВСС . 5| 5247 |10.05.2016 Ново 20! Европейската комисия, а не Борисов, спряла търга за магистрала „Хемус” . 0| 3994 |09.05.2016 Австрийският канцлер подаде оставка . 0| 4214 |05.05.2016 Донор от Добрич даде живот на трима души

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads