Реклама / Ads
46| 7680 |07.10.2020 НОВИНИ

Деси събра премиерно временната комисия за новата Конституция, но експерти няма

.
Десислава Атанасова, председател на временната комисия Източник: БГНЕС
Започнаха заседанията на временната комисия в НС, която трябва да изглади недостатъците в новата Конституция. Първото заседание обаче протече без правните експерти, които се издирват от председателя на временната комисия - Десислава Атанасова от ГЕРБ.
 

Депутатите решиха към състава на комисията да бъде сформиран експертен съвет от юристи, които да ги подпомагат в прецизирането на текстовете. Откъде ще дойдат те обаче не е ясно.

 

Припомняме, че Националния център за парламентарни изследвания в свое изследване посочи, че законодателният процес в 44-тото Народното събрание е обременен с тежки и пагубни недостатъци. Правните експерти в него пък се възприемат като тежко компрометирани, с което бе нанесена тежка обида върху самите правни експерти, чиито становища не се вземат предвид.

 

През 2017 г., заради липсата на достатъчно юристи сред депутатите, към Народното събрание бе създаден специален Консултативен съвет по законодателство. Година след своето създаване ФрогНюз установи, че той е проформа и изобщо не функционира. Малко след това председателят му - проф. Огнян Герджиков поиска да бъде закрит съвета, наричайки го "безсмислен". Мотивите му бяха, че, нито депутатите, нито отделните комисии, търсят изтъкнатите юристи за това, за което са приели да станат част от този орган в НС. До ден днешен няма отговор на искането на правните експерти от съвета, което мнозина определят като унизително отношение към тях от страна на Народното събрание.

 

“Призовавам колегите, които не участват в състава на комисията да изпратят и предложат експерти, които да участват. Това не е конституцията на ГЕРБ, а конституцията на България. Колкото по-сериозно академично присъствие има, толкова по-ценен и съществен ще бъде дебатът“, каза днес председателката Десислава Атанасова.

 

Самата тя миналата седмица призна, че не е експерт по конституционно право, но “умее да чува”. В момента в комисията участват 10 депутати, като само 5 от тях имат юридическо образование. Останалите са инженери, икономисти и дори един мениджър.

 

БСП и ДПС отказаха да участват в комисията още при нейното създаване, а лидерът на левицата Корнелия Нинова открито призова всички съсловни организации да не откликват на поканите. Предложения за състава на експертния съвет ще могат да правят и представители на академичната общност и НПО-та.

 

Междувременно трябва да стане ясно и становището на Венецианската комисия, в частта „Съдебна власт“, от проекта за нов основен закон, което няма обвързващо значение за страната ни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5818 |03.10.2020 Десислава Атанасова, шеф на анкетната комисия за новата Конституция: Не съм конституционалист, но мога да чувам . 37| 5877 |02.10.2020 Десислава Ахладова: ЕК критикува и Малта, Кипър, Люксембург и Хърватия. Фокусът не е върху България . 39| 9646 |02.10.2020 Нов взрив на обществено недоволство: Десислава Атанасова оглави комисията за нова конституция . 19| 6099 |23.09.2020 СДВР обяви, че протестът на площад ”Народно събрание” е нерегламентиран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads