Реклама / Ads
1| 3593 |23.10.2018 НОВИНИ

Правната комисия отхвърли ветото на Радев за държавната собственост

.
Според Радев текстовете противоречат на целта на забранителния списък. Източник: БГНЕС
Депутатите от парламентарната Комисия по правни въпроси отхвърлиха президентското вето и отново гласуваха разпоредбите от Закона за държавната собственост. Текстовете са подкрепени с гласовете на 9 депутати, трима са гласували с „против“.
 

Държавният глава Румен Радев упражни правото си на отлагателно вето и върна за ново разглеждане част от промените в Закона за държавната собственост, гласувани от парламента на 10 октомври 2018 г. Според него с приетия закон се създава възможност за скрита приватизация на дружества от забранителния списък по Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

 

 Фрог нюз публикува списъка на 178 дружества с над 50% държавно участие, за коите се отнася ветото, т.нар. Приложение №1.

 

Президентът оспори § 1, т. 2 от Закона за изменение на Закона за държавната собственост (ЗИ ЗДС), с който се премахва забраната за апортиране на имоти и вещи - собственост на търговски дружества, включени в Приложение № 1 „Списък на търговските дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или обособени части от тях“ от Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Освен това с § 4 се предвижда възможност за апортиране на имоти и вещи, които не са обособени части от дружества по Приложение № 1, в търговски дружества с държавно или общинско участие.

 

Според Румен Радев посочените текстове противоречат на целта на забранителния списък, а именно - да не се приватизират без решение на Народното събрание дружества, които имат структуроопределящо значение за икономиката или висока обществена и социална значимост.

 

Предстои върнатите за второ разглеждани законови разпоредби да бъдат обсъдени и гласувани в пленарна зала.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4309 |22.10.2018 Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина ще бъдат закрити . 1| 3822 |16.10.2018 Работодателите отхвърлиха проектозакона за хората с увреждания . 0| 3973 |10.10.2018 Пирински към Еврокомисията: дължите отговор за два пъти по-ниското усвояване на фондовете в сравнение с предишния програмен период . 0| 3665 |03.10.2018 Правната комисия подкрепи Влахов за КС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads