Реклама / Ads
8| 4036 |27.11.2018 НОВИНИ

Правната комисия в НС предлага 750 лева глоба за отсъствие на депутат

.
Данаил Кирилов
Глоба от 750 лева да бъде налагана на депутат, ако отсъства без уважителна причина при поименна проверка, предлага председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. Но какво означава „уважителна причина“ не е ясно.
 

"При всички положения и задължително ще направя предложение при дебата в Правна комисия отсъствието, неизвиненото отсъствие, необоснованото отсъствие от процедура, по поименна проверка да се наказва като нарушение с глоба от 750 лева", каза Данаил Кирилов.

 

Той  първо поиска поименна проверка след което оповести предложението си от парламентарната трибуна, съобщава БНР.  Идеята на Кирилов ще бъде обсъдена от правната комисия заедно с предложения за промени в правилника на Народното събрание, направени от лидера на БСП Корнелия Нинова.

 

В момента, ако депутат отсъства неоправдано три поредни дни или пет в месеца, се наказва с глоба в размер на 1/3 от заплатата му.

 

Според правилника в момента депутатите могат да не стъпват в парламента, но въпреки това да получават възнагражденията си, които са осигурени от българските данъкоплатци. Стига отсъствията им да са извинени. Но как и с какви причини извиняват отсъствията си никой не знае.

 

"Отсъствията на депутатите се разрешават от председателя на парламентарната група, които от своя страна уведомяват председателя на парламента. Председателят на НС няма правомощия да извинява отсъствия на депутати, защото според член 136 от ПОДНС режимът е уведомителен", заявява председателя на НС Цвета Караянчева в началото на годината пред Mediapool.

 

Например депутатът от ДПС Делян Пеевски няма нито едно "неоправдано отсъствие" от пленарна зала, сочи регистърът за неизвинените отсъствия на народните избраници. Това означава, че Мустафа Карадайъ уведомява Караянчева за отсъствията ми. Регистърът показва, че Пеевски няма извинени отсъствия в нито една от комисиите в които е включен - Комисия по икономическа политика и туризъм с председател Петър Кънев от БСП и  Комисия по земеделието и храните с председател Десислава Танчева от ГЕРБ.

 

Интересно е защо в комисиите не приемат отсъствията му, а в пленарна зала ги извиняват.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3802 |26.11.2018 Спешно заседава комисия НАТО-Украйна . 4| 3813 |23.11.2018 Антикорупционната комисия ще проверява финансовия министър . 1| 3924 |21.11.2018 Иван Димитров пое Комисията за регулиране на съобщенията . 1| 4317 |20.11.2018 Пирински към Комисията: Дължите отговори по правилата за назначаване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads