Реклама / Ads
2| 4784 |22.06.2010 НОВИНИ

Пръвосъдният министър иска оставки

.
Отговорност трябва да се носи, не само когато грубо си нарушил закона, но и когато има противоречие с морала.
 

Това заяви министърът на правосъдието Маргарита Попова в отговор на въпрос за очакванията към Висшия съдебен съвет по отношение на случая със съдиите със социално слаби роднини. Министърът направи този коментар пред журналисти в Благоевград, където участва в кръгла маса по проблемите на реформата в съдебната система.

"Все още не сме възпитани да подаваме оставки. Не всяко нещо се разрешава с разследване по наказателен път. Не всяко нещо се разрешава дори с дисциплинарни наказания. Човек вътрешно трябва да има доста висока летва за самооценка и за самокритика. И един жест на оставка понякога говори много повече отколкото и най-тежкото дисциплинарно наказание", заяви Попова.

Колегите във ВСС заработиха по етичния кодекс на магистрата, те му вдъхнаха живот, посочи тя. Под мое ръководство и с натиск от моя страна, без да се намесвам в работата на съдебната система, трябва да се достигне до ново мислене, до нова съдебна култура, до нов морал, заяви министърът.
„Трябва да се научим, както нашите колеги в Западна Европа правят, когато има проблем, който противоречи на морала, когато обществото укорява определена постъпка, ние да имаме културата, инстинкта и стереотипа да се извиним пред обществото и да коригираме своето поведение чрез оставки”, коментира тя.

Един жест на оставка понякога говори много повече, отколкото най-тежкото дисциплинарно наказание, заяви министърът на правосъдието. Министър Попова коментира дали не е стъпка назад прилагането на съкратеното съдебно следствие за тежки престъпления. Според нея това не е отстъпление назад, макар че в първоначалния вариант съкратеното съдебно следствие е трябвало да се прилага за леките престъпления, а не за тежките.

"За жалост съдебната практика наложи нещо друго, а сега се получи нещо трето. В Министерството на правосъдието използвахме подхода на изключване на тежките престъпления, които да не бъдат прилагани в института на съкратеното съдебно следствие. Колегите в парламента обаче предпочетоха да приемат друга формула - с редуциране на наказанията, които да се ползват почти за всички видове престъпления с оглед съкращаване на съдебните процедури”, категорична е Попова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4958 |16.06.2010 Алма Матер скочи срещу министър Игнатов . 6| 4645 |14.06.2010 К. Пенчев: Министър с обвинителен акт е вече постижение . 5| 5695 |11.06.2010 Министър прави нов избирателен район "Чужбина"? . 11| 5833 |06.06.2010 Цветанов губи рейтинг, ако не е министър, Първанов отива на дъното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads