Реклама / Ads
1| 4265 |09.12.2014 НОВИНИ

Правосъдният министър: Ще проверим синдика заради френския скандал

.
Христо Иванов
Докато не сме убедени, че темата за сигурността е фундаментална при създаването на доработките на системата LowChoice, няма да се промени нищо. Това обяви правосъдният министър Христо Иванов, който участва в кръгла маса, посветена на борбата с езика на омразата.
 

 

Той изтъкна, че са излезли доста доработки на системата LowChoicе, която разпределя делата между съдиите на случаен принцип, пише нюз.бг.

 

Иванов коментира идеята на ВСС за повторна проверка на LowChoice. "Нова проверка на системата звучи като нов опит да се разпредели дело, което вече е разпределено", смята той.

 

След като е установен няколко пъти проблема със сигурността на LowChoice, правосъдният министър пита какъв е смисълът от нова и заподозря - "да не би тя да излезе с друго заключение".

 

За ясна реакция на диагнозата "неосигиурен софтуер" призова Иванов. Той отвори темата и за отговорността на Софийски градски съд (СГС). "Не ми е известно да е поставен въпросът за администрацията на Софийски градски съд (СГС) и как тя е ръководила цялата тази ситуация", беше коментарът му по повод прозрачността на процедурата за случайно разпределение на делата.

 

Иванов засегна и Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, след като вчера ВСС опонира по въпроса с разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии.

 

Той изтъкна, че ВСС е опонирал с конкретни аргументи, които по думите му не са решаващи. Според правосъдния министър е налице нужда от разделяне на ВСС като елемент от мерките за гарантиране на независимостта на съда в България. Тази необходимост е от гледна точка на международния стандарт и във връзка с нашата собствена практика. Дали това ще стане с промяна в Закона за съдебната власт или с промяна в Конституцията е правно-технически въпрос, смята Иванов. Той е категоричен, че стратегията ще влезе в МС като цел, без да се коментира по какъв начин ще се случи.

 

Иванов не е сигурен дали технически екипът ще успее да я внесе за заседанието на МС тази седмица или ще остане за другата седмица. Той обаче увери, че документът ще отрази много от становищата. Стратегията няма да бъде внесена, без да отчете аргументите.

 

Сред вчерашните теми от заседанието на ВСС бе и корупционният скандал, който гръмна в общественото пространство след интервю с френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан. Правосъдният министър увери, че е изпратено писмо до синдика Панайот Велков с искане да даде обяснение. Именно неговото име и това на съдия Румяна Ченалова са ключовите във въпросната афера.

 

Изпратено е искане до СГС да предостави всички дела, по които е работил. Ако не се правят излишни спънки от страна на синдика Велков, в кратък срок ще бъдат уточнени повдигнатите проблеми. "Ще спазим всяка буква от закона", закани се министър Иванов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3873 |09.12.2014 Земеделският министър: Ще има наказани за наводненията . 5| 4211 |08.12.2014 Правосъдният министър: Мониторинговият доклад е огледало . 8| 4933 |30.11.2014 Правосъдният министър: Изгърмяхме си СРС-тата . -3| 5545 |28.11.2014 Спортният министър: Мисията ми е да правя реформи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads