Реклама / Ads
0| 4176 |23.12.2014 НОВИНИ

От правосъдното минисетрство скочиха срещу изказване на член на ВСС

.
Министерсдтво на правосъдието обориха публичните изказваният на Ясен Тодоров-председател на Етичната комисия към ВСС. Ето какво казаха оттам:
 

 През последните дни на няколко пъти в интервюта и изявления на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) бе направено внушение, че съветът не е имал възможност за навременна реакция при образуването на дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова във връзка с делото „Белведере“, защото не е бил сезиран своевременно от Министерството на правосъдието.  В този смисъл например, членът на ВСС Ясен Тодоров и председател на Етичната комисия заявява в интервю пред в. „Преса“:  „Фактите, изнесени от Н.Пр. Ксавие дьо Кабан в студиото на Би Ти Ви, са били известни официално на министъра на правосъдието още на 2 декември. Но той не е предприел никакви мерки да сезира ВСС и на практика неговото бездействие по случая доведе до публичното му оповестяване, преди ВСС да е имал каквато и да било възможност за реакция и проверка.“

 

По този повод пресцентърът на Министерството на правосъдието обръща внимание, че във всички тези коментари се прави напълно неприемливо смесване на две различни процедури – процедурата по проверка на дейността на временен синдик по сигнал срещу него, което е изцяло в правомощията на министъра на правосъдието, и процедурата по образуване на дисциплинарно производство срещу съдия въз основа на факти, касаещи извършени от него нарушения по разглеждането и администрирането на делата, което пък е в правомощията на ВСС.

В тази връзка трябва изрично да бъде уточнено, че на 2 декември в Министерството на правосъдието не е бил депозиран сигнал срещу действията на съдия Румяна Ченалова от СГС, а срещу действията на синдика Панайот Велков. Проверката, която е образувана в МП по повод на този сигнал, е изцяло ангажирана с действията на синдика и по никакъв начин не поражда задължение на министерството да сезира ВСС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4436 |17.12.2014 Данни за престъпления изскочиха по две дела на Ченалова . 1| 4723 |17.10.2014 Митниците скочиха срещу идеята за сливане с НАП . 6| 4421 |12.10.2014 И духовниците скочиха срещу Бат Сали с молитва . 2| 4672 |17.09.2014 Правосъдното министерство в Белград ще реши за Цв. Василев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads