Реклама / Ads
49| 5124 |07.06.2013 НОВИНИ

Преброиха 480 хил. бюлетини в Костинброд

.
Приключи огледът на бюлетините, открити в печатницата в Костинброд. В крайна сметка са намерени 480 000 бюлетини. До две седмици ще бъдат готови експертизите и ще знаем със сигурност колко от намерените в печатницата в Костинброд бюлетини са годни и колко не и поради какви причини.
 

Това съобщиха на брифинг тримата наблюдаващи прокурори от Софийската градска прокуратура - Роман Василев, Ваня Стефанова и Стоил Тойчев.

Прокурор Стефанова обясни, че според договора на Министерски съвет и печатницата, са били поръчани за печат 8 343 000 бюлетини. „По договор има определена бройка на бюлетините, които трябва да бъдат представени за всеки избирателен район”, обясни тя.

На въпрос - дали е могло тези бюлетини да влязат в употреба, прокурор Роман Василев посочи: „Има подадени три сигнала, два от които са обединени в един, и един за автомобилите. След като това беше оповестено по медиите, прокуратурата нямаше какво друго да направи и нямаше как да се работи в тази насока”.

Бюлетините са били предназначени за всички МИР в страната, плюс - чужбина. За някои избирателни райони са намерени повече отпечатани бюлетини. Например - Благоевград и Кърджали.

Наблюдаващите прокурори не пожелаха да се ангажират с повече становища по разследването. Ваня Стефанова обясни, че се събират всички доказателства и факти, за да се установи каква е истината.

„Назначена е компютърно-техническа експертиза на машината, за да се установи колко бюлетини са били изпечатани. Тя още не е готова”, обясни Стефанова.

Нарязаните бюлетини са близо 170 хиляди, експертизата ще покаже дали останалата част са годни или не и по каква причина. „Чисто технологичният процес включва нарязване и сгъване. Ненарязаните бюлетини след една кратка обработка биха могли да придобият вида на останлите нарязани”, посочи Стефанова.

Прокурор Стоил Тойчев обясни, че това е така наречената класическа макалатура – това, което дава машината преди да се настрои машината – лош печат. „Ако един бюлетин е добре отпечатан, той не е макалатура, ако е скъсан след това. Една обикновена макалатура е до 2%, а съвременните машини е 0,5%”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4734 |22.05.2013 Разпитват членовете на 28 СИК за изчезнали бюлетини . 3| 4815 |20.05.2013 Няма да разпитват Райков за бюлетините . 31| 5709 |19.05.2013 Йордан Соколов: Ще се окаже, че няма никакво престъпление с бюлетините . 32| 5477 |19.05.2013 Ще разпитват и Марин Райков за бюлетините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads