Реклама / Ads
0| 5200 |13.05.2017 НОВИНИ

Преди съдебната ваканция делото ”Хитрино” влиза в съда?

.
Очаква се преди съдебната ваканция делото „Хитрино” да влезе в съда. Това обяви пред журналисти директорът на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването Евгени Диков.
 
„Миналата седмица е пристигнала окончателната експертиза. Екипът, който води делото, уточняват окончателните обвинения, които ще бъдат повдигнати на двамата машинисти до 1-2 седмици”, заяви Диков.

„Не се касае за претоварени цистерни. Фирмата е проверена и е установено, че хората не са карани да работят в повече. Фирмата е осигурила възможност за почивка. Отговорността е и на двамата машинисти”, каза още Евгени Диков и допълни, че и двамата машинисти имат задължения, като вторият може да контролира първия.

„Ако първият машинист не забележи светлинните сигнали, вторият е длъжен да реагира. Може би и рутината им е изиграла лоша шега, защото обикновено са минавали транзит през тази гара. Машинистите получават маршрутен лист, документ за всяко пътуване, и би трябвало да знаят къде трябва да спрат, кого да изчакат. Няколко седмици преди инцидента те са получили указания, че на тази гара трябва да спрат и да изчакат пътническия влак. Не им е било за пръв път това преминаване”, разясни директорът на следствието.

Диков обясни, че разясни, че тези локомотиви са оборудвани с т. нар. "устройство за бдителност" и би трябвало на всеки 30 секунди бутонът да се натиска. Ако първият път, след 30 секунди, не се задейства този бутон, се получава звуков сигнал. При третото натискане би трябвало автоматично да се спре композицията. В този случай обаче това не се е случило.

Евгени Диков обясни още, че делото е обемно, като около 11 тома са само медицинските експертизи на пострадалите и починалите. От друга страна той коментира и изборът, като посочи, че най-после съставът на ВСС ще започне и завърши при едни и същи правила, пише БГНЕС.

„На второ място е поставен въпросът за мястото на прокуратурата и следствието в съдебната система, който продължава да се дискутира. На следващо място е въпросът за съдебната реформа. 20 години правим реформа, която започва с увеличаване правата на следствието. Съдебната реформа трябва да започне с законодателни промени”, смята Евгени Диков.

Той е на мнение, че мястото на ВСС, въпреки че няма законодателна инициатива е да участва в самата подготовка на проектите от самото начало, а не да се дава в последствие за одобрение.

„Да се надяваме, че съставът на ВСС, който предстои да бъде избран, ще бъде по-добър от предишните, каза Диков и посочи, че прекият избор и квалифицираното мнозинство на парламентарната квота ще помогне за това”, заяви още Диков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3800 |04.05.2017 Нинова: От красивите думи преди вота не е останало нищо . 1| 3753 |04.05.2017 Бойчев: Сигналът ни за магистралите е от преди година . 0| 3775 |02.05.2017 Предимно слънчево време, тук-там дъждец . 0| 3867 |29.04.2017 Свлачище блокира движението преди Мездра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads