Реклама / Ads
2| 5951 |23.03.2014 НОВИНИ

Предизборен сух режим на абитуриентските балове

.
Източник: Булфото
Големите черноморски курорти изпаднаха в паника от евровота, който съвпада с абитуриентските балове. Причината за страховете им е практиката да се забранява употребата на алкохол на обществени места, когато гласуваме.
 

 

Съвпадението на изборите за Европейски парламент с абитуриентските балове може наистина да обърка сметките на хотелиери и ресторантьори, а и на самите празнуващи. Справка в регионалните инспекторати показва, че повечето училища са избрали датите 24 и 25 май, за да отбележат завършването на дванадесетокласниците. Основната причина е, че тази година държавните зрелостни изпити са на 21 и 23 май, и е нормално купонът да е след тях.

 

Неделята на 25 май обаче е и денят, в който ще се проведат изборите за евродепутати. Именно практиката в деня за размисъл и по време на вота кметовете да забраняват употребата на алкохол на обществени места с цел опазване на реда, е на път да провали празника. Само в Слънчев бряг по над 2000 абитуриенти вече са капарирали бала си и в двете вечери.

 

Руската гимназия в Бургас традиционно изпраща зрелостниците си на 24 май, а купонът е в Слънчев бряг. „Това е традицията! Сега трябва да нарушим традицията за едни избори?! Не мисля!”, категоричен е учителят по география Митко Бакърджиев.

„Това беше най-най-неудачният момент да направят изборите. Не, че алкохолът е най-важното нещо, но малко или много повдига настроението”, коментира ученичка. „Няма как, ще се пие и това е! Това е един път в живота, трябва да се отпразнува! Кога пак ще сме абитуриенти?!”, допълват младежи пред bTV.

Забраните имат обратен ефект, смятат учителите и гарантират, че могат да контролират абитуриентите, най-малкото защото празнуват с тях, дори и в дискотеката. В един хотел край морето готвят празненство за общо 500 зрелостници, които са платили капаро и вариант за куверт без алкохол няма. „От сега казвам, че със сигурност няма да се спази това нещо, ограничението на алкохола точно тази вечер”, категоричен е управителят Слави Панайотов.

 

Във Варна, два месеца преди бала, плажните барове се стягат за задължителните афтърпартитата, на които абитуриентите продължават алкохолната надпревара. „За нас това е един ден, който е бизнес и който всички ние, хората, работещи в бранша, чакаме почти цяла година”, обясни собственикът Невяна Иванова.

 

Казусът отново раздели депутатите. Опозицията се притесни, че датата две в едно може да намали избирателната активност. Управляващите обаче са готови със съвет. „По време на абитуриентските балове аз си спомням каква беше суматохата и така не само младите, а и родителите няма да могат да гласуват”, коментира Станислав Иванов от ГЕРБ.

 

„Мога да ги посъветвам да си преместят бала в друг ден. Да посрещнат 24 май като трезвеници и после на 25 май да празнуват. Аз, доколкото си спомням, на моя абитуриентски бал не беше водещ алкохолът”, заяви пък депутатът от Коалиция за България Таско Ерменков.

 

Новият изборен кодекс не предлага решение на подобен казус. От Община Бургас обясниха, че няма да забраняват алкохола, както е било и на последните избори. Мотивът е, че „на една модерна община не й отивало да робува на остарели соцпрактики".

 

От Несебър обаче се застраховаха, че ще изпратят официално запитване до ЦИК за съвет как да процедират с абитуриентите. Във Варна е почти сигурно, че ще има вето на кмета върху спиртните напитки, въпреки че и там все още чакат указания.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4966 |27.02.2014 А. Генов сравни действията срещу себе си с режима в Украйна . 0| 4845 |24.02.2014 Петдесет селища на режим заради малко валежи . 13| 6513 |20.02.2014 Гугушева: Фидосова ме вкара в обяснителен режим . 5| 5716 |01.02.2014 Молебен за жертвите на комунистическия режим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads