Реклама / Ads
2| 4322 |01.04.2015 НОВИНИ

Предлага се наказателноправна защита срещу тероризма

.
Осигуряването на адекватна наказателноправна защита срещу тероризма е основната задача на законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, който правителството одобри на днешното си заседание, съобщават от Правителствената информационна служба.
 

 С него, от една страна, се отстраняват пропуски в НК в контекста на потенциалната заплаха от терористични действия, а от друга, се изпълняват изискванията на Резолюция №2178 на Съвета за сигурност при ООН от 24.09.2014 г. за борба с тероризма.

 

Сред различните мерки за ограничаване на тази потенциална заплаха са ограничаване на свободното движение на лица, пътуващи с цел подготовка, планиране или участие в терористични актове, за предоставянето или получаването на терористично обучение, създаване на възможност за подвеждане под наказателна отговорност на всяко лице, което участва във финансирането, планирането или подготовката на терористични актове или в подкрепа на терористични актове, ограничаване на възможността терористичните групи да създадат сигурно убежище.

 

Законопроектът основно допълва съставите на Глава първа „Престъпления против републиката“, раздел „Други престъпления“ от НК, чрез изменение на действащите и създаване на нови текстове.

 

Предлага се допълването на чл. 108а, ал. 1 НК (тероризъм) с онези компютърни престъпления, които прерастват в кибер-тероризъм. Криминализират се и определени предварителни дейности, които целят извършване на терористични престъпления в чужбина, като преминаване на границата с такова намерение. За престъпление се обявява и съгласието на лице да бъде обучаем за терористична дейност. Обучаващият не се наказва, ако доброволно съобщи на надлежен орган на властта за това и разкрие всичко, което му е известно за осъществените престъпни дейности.

 

Създава се възможност за подвеждане под наказателна отговорност на всяко лице, което участва във финансирането, планирането или подготовката на терористични актове или в подкрепа на терористични актове. Ограничава се и възможността терористичните групи да създават сигурно убежище.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4428 |25.03.2015 В НС гласуват Закона за защита от дискриминация . 16| 4288 |24.03.2015 Стоилов: БСП е първата партия, която предлага това, с което ще се обърне към хората на местните избори . 1| 4199 |23.03.2015 Защитата на стрелеца от Лясковец с обвинение към медиите . 10| 5023 |11.03.2015 Предлагат човек от екипа на Вучков за главсек на МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads