Реклама / Ads
3| 4577 |24.11.2014

Предлагат Любомир Христов за шеф на БНБ

.
В отворено писмо до президента, премиера и всички председатели на парламентарни групи няколко организации предлагат Любомир Христов за управител на БНБ, съобщи БГНЕС.

"Преди повече от година предложихме пакет от законодателни промени, с които да се унифицира българското законодателство в областта на банковата система с това на ЕС. В последвалата публична дискусия тези предложения не получиха аргументирани възражения, но на практика малка част от тях станаха правна норма.

 

Позволяваме си да припомним все още неприетите текстове, тъй като само общото им действие може да доведе до нормалното функциониране на системата", се съобщава в отвореното писмо, подписано от Георги Атанасов от Български финансов форум, Рачо Петров от Сдружение ГЛАС, Васил Кендов от Асоциация на потребителите на банкови и финансови услуги, Богомил Николов от Асоциация Активни потребители, Проф. Кръстьо Петков, СИБ, Росица Денева, ИДФК, Доцент Минчо Христов, СУ "Св. Климент Охридски", Румен Гълъбинов, Форум Ikonomika.mobi, Адв. Валентина Иванова, БФФ, адв. Веска Волева, Десислав Данов, БФФ, Владимир Барбутев, Нели Сало, Недялка Петрова.

 

Според тях напрежението в обществото през последните шест месеца е поставил силен акцент върху необходимостта от реформи. "За всеки непредубеден наблюдател е ясно, че неадекватното нормотворческо и надзорно поведение на банковия регулатор предизвика тежка криза, довела до поредното мащабно ощетяване на населението. Поради изброените причини, към текстовете на необходимите промени правим и предложение за нов управител на Централната банка, като номинация на неправителствения сектор", заявяват в отвореното писмо експертите.

 

За нов управител на БНБ експертите предлагат кандидатурата на председателя на Управителния съвет на Института на дипломираните финансови консултанти д-р Любомир Христов, тъй като според тях той е доказал своя професионализъм и неподвластност на корпоративни интереси и с активната си позиция от години отстоява обществения интерес. "Персоналната му ангажираност към въпросните реформи е гаранция за наличието на воля и решимост същите да станат факт. Смятаме освен това, че с действията си следваме добрите практики за това как се прави избор за отговорен пост в цивилизования свят - посредством открита и честна дискусия относно качествата на номинираните кандидати. Днес това е от особено значение у нас предвид необходимостта от възстановяване на доверието и нормализиране на работата в банковия сектор и икономиката като цяло", заявяват експертите.

 

Експертите предлагат законодателни промени за унифициране на правната рамка на България с тази на Европейския съюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. А. Христова пред Фрог: Иронизирайки Ана Баракова, иронизираме себе си 38| 9950 |21.10.2014 . Вложители в КТБ с радикални действия; предлагат им облигации вместо пари 12| 5204 |15.10.2014 . Доц. М. Христов: Може да откраднат 20 млрд. спестявания на хората 23| 9422 |14.10.2014 . В.Сидеров: Партиите се предлагат на ГЕРБ като жени в Амстердам 26| 4102 |08.10.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ