Реклама / Ads
4| 5356 |24.02.2011 НОВИНИ

Предложените от Кокинов прокурори останаха без награди от ВСС

.
Николай Кокинов
Четирима обвинители, които са работили по делата срещу Александър Томов и бившата шефка на НАП Мария Мургина не бяха наградени от Висшият съдебен съвет както предложи градският прокурор Николай Кокинов.
 

Предложението на Кокинов бе Роман Василев, Божидар Джамбазов, Маргарита Немска и Нели Златкова да получат грамота и служебна благодарност заради осъдителните присъди по двете медийни дела. Томов бе осъден на 9 години затвор, а Мургина – на четири, но това е само първата съдебна инстанция и предстои Софийският апелативен съд и Върховният касационен съд също да се произнесат.

“Не разбирам каква е причината за поощряване на тези прокурори, каква работа са свършили извън регулярната за всички магистрати?”, попита на днешното заседание на ВСС Капка Костова. А по отношение на предложението за награда за прокурор Роман Василев тя заяви: “Намирам, че няколко месеца след като беше наказан за доста укорими действия, не изглежда добре да се обсъжда неговото поощряване”. Костова визира наказанието на Василев заради поведението и репликите му по време на ареста на бившия военен министър Николай Цонев. Прокурорът стана особено известен с репликата към бившия министър: “Като всеки абсолютен престъпник – на колене!”. От МВР тогава разпространиха клипче от ареста, в което се чува станалата изключително популярна реплика.

Главният прокурор Борис Велчев заяви, че според него един магистрат може да бъде награден за едно, въпреки че е наказан за друго. “В същото време споделям съображенията на Капка Костова. Разбирам градския прокурор, който иска да поощри усилията за осъдителни присъди, но си мисля, че те първо трябва да влязат в сила”, заяви Велчев.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев пък попита: “Какво да правим тогава със съдиите, които са постановили една присъда – и тях ли да поощряваме?”. Той заяви, че е добре градският прокурор Кокинов да се оглежда не само за заслужили прокурорите, които гледат шумни дела, но и такива, които движат хиляди преписки. Затова и ВСС реши градският прокурор Николай Кокинов да оттегли предложението си за награждаване на Джамбазов, Василев, Немска и Златкова и ако все още настоява, да го внесе с по-ясни и пълни мотиви.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5549 |26.01.2011 Н. Кокинов: Който го е страх от мечки, не ходи на лов в гората . 13| 5540 |22.12.2010 Скайп се срина, милиони останаха без чат . 75| 6938 |05.11.2010 Първанов отрече връзки с Октопода, Николов дава показания пред прокурори . 6| 4719 |03.11.2010 Прокурорите да отговарят персонално за лоша работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads