Реклама / Ads
1| 3596 |12.09.2018 НОВИНИ

ЕК предложи всяка държава сама да избира часовото си време

.
Европейската комисия предлага през 2019 г. в ЕС да се премахне сезонната смяна на часовото време, като на държавите членки се даде възможност да решат веднъж завинаги кое часово време желаят да прилагат като постоянно - лятното или зимното.
 

Законодателното предложение има за цел да гарантира, че евентуалните промени ще се координират между съседните държави, така че да се запази правилното функциониране на вътрешния пазар и да се избегне евентуална фрагментация, която може да възникне, ако някои държави членки прекратят смяната на часовото време, а други продължат да я прилагат.

 

"От трибуната всички твърдим, че искаме да действаме мащабно по важните въпроси и скромно по маловажните. Ако обаче законодателството на ЕС диктува на гражданите да преместват часовниците си два пъти годишно, никой няма да ни ръкопляска. Днес Комисията предлага това да се промени. Смяната на часовото време трябва да се премахне. Държавите членки следва да решат сами кое часово време ще прилагат като постоянно - лятното или зимното. Това е въпрос на субсидиарност. Очаквам Парламентът и Съветът да се присъединят към това мнение и да намерят решения, които работят за нашия вътрешен пазар. Времето ни изтича", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в своята реч за състоянието на Съюза.

 

Предложението на Европейската комисия ще бъде представено за одобрение на Европейския парламент и на Съвета.

 

За да се осигури плавен преход, съгласно предложението на Комисията всяка държава членка ще трябва до април 2019 г. да съобщи кое часово време възнамерява да прилага като постоянно. Предвижда се последното задължително преминаване към лятно часово време да бъде в неделя, 31 март 2019 г. След това държавите членки, които желаят да преминат постоянно към зимно часово време, ще имат възможност за последна сезонна смяна на часовото време на 27 октомври 2019 г. След тази дата сезонните смени на часовото време вече няма да са възможни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4295 |12.09.2018 Адвокат: Държавата няма желание за споразумение за „царските имоти“ . 10| 4673 |11.09.2018 Елена Йончева: ГЕРБ доведоха до пълен срив държавата във всяка сфера . 1| 3675 |11.09.2018 СДС сдаде архива си на държавата, но няма да остава само в историята . 1| 3936 |31.08.2018 ЕК ще предложи на ЕП да не се сменя часовото време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads