Реклама / Ads
13| 6299 |16.02.2011 НОВИНИ

Предотвратиха покушението на съдия от СГС

.
Русенец е задържан от полицията за подготвяно убийство на съдията от Софийски градски съд Десислав Любомиров. Близка до подземния бос Христофорос Аманатидис - Таки групировка за разпространение на наркотици е издала смъртната му присъда.
 

Полицаите получили сигнал, след като в Русе бил задържан дребен наркодилър, който се разприказвал
. Оперативната информация на МВР отвела разследващите до следа в далечната Република Южна Африка, където се смята, че осъденият от Любомиров, на 10 години затвор Пламен Кунчев – Паци, се укрива от години. Паци е бил близък с покойния Антон Милтенов – Клюна, както и със сочения за наркобос Христофорос Аманатидис – Таки, за когото също има данни, че се намира в далечна Африка.

Пред дома на съдия Любомиров от няколко месеца дебнел килър, който разучавал навиците му. След като полицаите попаднали на следата, от 6 януари на магистрата била осигурена охрана. Има данни, че са били наети двама убийци. От МВР вчера са успели да задържат само единия, който дебнел пред входа на съдията. Наемникът е с наложен 72-часов арест, след което от прокуратурата ще поискат постоянното му задържане. Според информация на разследващите килърът е нает от Симеон Ангелов – Слънцето, който в момента е в Ловешкия затвор. Със Слънцето се свързал Паци и поръчал да организира хора, които да ликвидират магистрата. Предполага се, че разговорът им е бил засечен със специални разузнавателни средства.

Съдия Любомиров е в Софийския градски съд от малко повече от година. Преди това е бил съдия в Русенския окръжен съд и е осъдил групата на Паци. В момента магистратът е един от кандидатите за овакантения пост на председател на СГС, след като съдия Георги Колев пое председателството на Върховния административен съд. Групата на Паци бе разбита през 2007 година, след като полицаи под прикритие се представили за загорели мераклии и си поръчали проститутки в русенския хотел “Ревю”. Наели две момичета, но вместо към хотелските стаи, ги отвели за разпит. Оттам започва и разплитането на схемата, довело до обвинението на 10 души в наркоразпространение и склоняване към проституция. Освен Пламен Кунчев – Паци, пред съда се изправят Цветелин Цонев, Симеон Симеонов, Станимир Стоименов, Милен Колев, Павлин Мутафов, Калоян Костов, Борислав Георгиев, Александър Стоянов и Александър Кацарски. Всичките са известни кримигерой от Русе и региона.

На 11 март 2010 година състав на Русенския окръжен съд с председател Десислав Любомиров осъжда групата на Паци на общо 49 години затвор и парични глоби в размер на 105 000 лева. Паци получава най-високата присъда – 10 години зад решетките, но задочно, тъй като още в първите дни на делото успява да напусне България и по данни на полицията се укрива в ЮАР. Десетимата участници в бандата са осъдени единствено за наркотици, но не и за търговия с жени. Освен Паци извън страната са и още трима от членовете на групата, които се издирват. Делото бе едно от наблюдаваните знакови процеси от Брюксел и на специален отчет към Висшия съдебен съвет. Въпреки, че при акцията на МВР през 2007 година освен наркотиците, бяха намерени и голямо количество антични ценности и оръжие, за тях прокуратурата не успя да събере доказателства. Собственикът на хотел “Ревю” пък свидетелства, че не е знаел за престъпленията и за наемането на проститутки в хотела му. Присъдата е потвърдена и от Апелативния съд във Велико Търново, а в момента осъдените обжалват пред Върховния касационен съд.

Frognews.bg припомня, че името на Десислав Любомиров нашумя веднага, след като той започна работа в СГС. Той беше сред малкото магистрати, които не си направиха отвод по делото срещу бившия военен министър от НДСВ Николай Цонев, съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Впоследствие именно Любомиров ги остави в ареста за постоянно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4413 |09.02.2011 Предотвратиха измама във фонд „Земеделие” за 100 хил. лв. . 6| 5088 |01.02.2011 Привикват съдия на братя Галеви във ВСС . 13| 12297 |03.01.2011 Гласят изхвърчалия от ДАНС за съдия . 16| 8076 |27.12.2010 Сумиста към съдия: Как не ви е срам да лъжете така

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads