Реклама / Ads
0| 4214 |31.12.2018 НОВИНИ

Председател на Съвета на ЕС от утре е Румъния

.
Премиерът на Румъния Виорика Дънчила Източник: БГНЕС
От утре Румъния поема от Австрия председателство на Съвета на ЕС. През следващите шест месеца Букурещ ще координира съюза в период, когато се очаква напускането на Великобритания, ще се състоят избори за Европейски парламент, ще се определя съставът на новата Европейска комисия и ще се водят преговорите по следващата многогодишна финансова рамка за периода 2021-2027 г.
 

На фона на тези сериозни предизвикателства Румъния ще трябва да продължи да се бори за доверието на европейските си партньори по въпроса за правовата държава и продължаването на борбата с повсеместната корупция, съобщава БТА.


Румъния е поставила в центъра на своето председателство "европейския гражданин" и смята да се съсредоточи върху политиките, които имат директен и положителен ефект върху живота на хората, живеещи на територията на ЕС.


Лозунгът на румънското председателство е "Сближаването - обща европейска ценност".
Румъния е против Европа на две скорости и се застъпва за повече интеграция, тоест "за един съюз, а не за няколко". Премиерът Виорика Дънчила, която представи приоритетите на румънското председателство пред парламента миналия месец, изтъкна, че трябва да се преодолеят разделения от типа: стари и нови членки, Изток срещу Запад и други. "Не трябва вече да има граждани от първа ръка и граждани от втора ръка в ЕС. Трябва да има равен достъп за всички граждани до ресурсите на ЕС, така че да укрепим съюза и неговото бъдеще", заяви румънският премиер.


Румъния ще продължи да работи и по темата на Българското председателство на Съвета на ЕС - интеграцията на Западните Балкани, като планира да допълни към нея темата за Източното партньорство и усилията за приближаване към ЕС на Молдова, Украйна и Грузия. Букурещ отдава значение и на макростратегиите на ЕС и по-специално на Дунавската стратегия, чието председателство Румъния пое на 19 октомври м. г. от България.

 

За специален момент по време на своето председателство Румъния смята планираната през май неформална среща на ЕС на високо равнище, която ще бъде организирана в град Сибиу и която следва да очертае стратегическия дневен ред на ЕС за периода 2019-2024 г.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4090 |30.12.2018 Румъния поема председателството на ЕС от 1 януари . 1| 4518 |23.12.2018 ЕК предупреди Румъния заради постановление за таван на цената на природния газ . 0| 4492 |22.12.2018 Започна четвъртата среща на лидерите на България, Сърбия, Румъния и Гърция . 1| 3719 |19.12.2018 Правителството ще анализира председателстото на Съвета на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads